Langer werken? Drie op de vier Belgen willen vóór hun 65ste stoppen

Foto: Hollandse Hoogte / David Rozing

Al jaren krijgen we te horen dat we met z’n allen langer moeten werken. Maar daar heeft de Belg geen oren naar: drie op de vijf landgenoten denken niet te kunnen werken tot hun 65ste. Straffer nog: drie op de vier willen zelfs vóór hun 65ste stoppen. “Mensen verplichten om langer aan de slag te blijven, helpt helemaal niet”, klinkt het bij HR-dienstverlener Securex.

Droomt u er ook stiekem van om vóór uw 65ste met pensioen te gaan? U bent lang niet de enige. “Slechts 16 procent van de Belgen wil werken tot zijn 65ste. Slechts een op de tien is bereid om na zijn 65ste nog wat voort te doen”, zegt Hermina Van Coillie, arbeidsmarktexpert bij Securex. Driekwart wil dus niet eens werken tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. Wat gaat dat dan niet worden als die pensioenleeftijd in 2025 wordt opgetrokken tot 66 jaar en in 2030 tot 67 jaar?

Het is van ‘moeten’

“37 procent van de Belgen denkt te kunnen werken tot 65 of langer, maar slechts 26 procent wil dat ook. Straffe cijfers”, zegt Hermina Van Coillie. Het is de vierde keer dat Securex dit onderzoek uitvoert bij een representatief staal van ruim 1.500 landgenoten en er zit geen beterschap in (zie grafiek): hoewel de pensioenleeftijd intussen is opgetrokken en er kranten zijn volgeschreven over de discussie rond werkbaar werk, blijft de Belg op zijn positie kamperen.

“We moeten stilaan besluiten dat mensen verplichten om langer te werken helemaal niet helpt. Al zeker niet wanneer mensen ervan overtuigd zijn dat ze dat niet kunnen of dat ze dat gewoon niet willen”, zegt de expert. Hoe het dan wel moet? “Onderzoek toont aan dat werknemers die hun job zinvol vinden en graag doen, bereid zijn om vier jaar langer aan de slag te blijven dan hun collega’s die tegen hun zin komen werken. Als werkgever kan je daaraan meehelpen door mensen autonomie te geven, verbondenheid met collega’s te stimuleren en ervoor te zorgen dat ze hun competenties ten volle kunnen benutten.”

Langer werken? Drie op de vier Belgen willen vóór hun 65ste stoppen

Niet welkom

Het is echter niet alleen een kwestie van ‘kunnen’ en ‘willen’, er is ook nog zoiets als ‘mogen’ werken. “En daar blijkt een ander schoentje te wringen”, zegt Van Coillie. “Als je vraagt tot welke leeftijd mensen denken dat ze nog welkom zullen zijn op de arbeidsvloer, is meer dan vier op de tien ervan overtuigd dat ze vóór hun 65ste zullen moeten vertrekken. Bij elk collectief ontslag zijn het de oudere werknemers die het eerst buitenvliegen. Zo ontstaat de indruk dat ouderen niet langer gewenst zijn op de werkvloer. Is het dan niet logisch dat mensen niet tot hun 65ste aan de slag willen blijven, laat staan nóg langer?”

Door Kristof Simoens