Sportpaleis maakt zich klaar voor ‘Night of the proms’ met dolleman Bart Peeters en ervaren rot John Miles

Bart Peeters repeteert voor de Night of the Proms alsof zijn leven ervan afhangt. Foto: DBA

Wanneer er hoorns en violen door de gangen van het Antwerpse Sportpaleis galmen, weet je dat de Night of the proms eraan komt. De technische ploeg stelt het licht en decor op, de muzikanten palmen de VIP-ruimte in. Want er moet gerepeteerd worden.

Klassieke muziek combineren met popmuziek, dat is sinds de eerste editie in 1985 het doel van de Night of the proms. In de dertig jaar die daarop volgden ging het festival van één nacht naar meerdere nachten en organiseerden onder andere Nederland en Oostenrijk hun eigen variant.

Ceremoniemeester van deze 34ste Vlaamse editie is Bart Peeters (59), die zich op de repetitie al volledig laat gaan. Begeleid door strijkers en harpen krijgen zijn folknummers de allure van een middeleeuwse dans. Hij springt als een wildeman in het rond en trekt gekke bekken dat het een lieve lust is.

“In het orkest zitten nog veel mensen die ik niet ken”, zegt Peeters. “Dus ik wil hen er alvast aan laten wennen dat ik mij tijdens het optreden niet zal gedragen. Zo kan er niemand vrijdagavond verrast zeggen: op de repetitie wisten we tenminste waar je stond.”

Na de repetitie van Peeters heeft iedereen een kamerbrede glimlach op het gezicht. Komt als volgende soundchecken: de Engelse zanger John Miles (70), vaste waarde van de Night of the proms. “Ik was er al bij tijdens die eerste editie in 1985”, vertelt hij. “Nooit gedacht dat ik dit in 2019 nog steeds zou doen. De helft van de muzikanten ken ik al jaren. Het is ieder jaar weer een fijne reünie.”

Miles neemt zijn elektrische gitaar beet en brengt een klassieker uit de rockgeschiedenis. Maar de hamvraag is: speelt hij ook dit jaar weer zijn hit Music? “Ik moet wel”, antwoordt hij met een lach. “Eén keer heb ik mijn bekendste hit niet gespeeld, omdat de organisatie iets anders wou proberen. Waren de mensen kwaad dat ik Music niet gezongen had! Ach, het stoort me niet. Hier kan ik het nummer zingen zoals het bedoeld is: met een koor en een groot orkest.”

‘Night of the proms’, vrijdag 22 en zaterdag 23 november, Sportpaleis Antwerpen

Door Wout Desmytere