Bond start gesprekken met tijdritkandidaten voor Olympische Spelen

Bondscoach Rik Verbrugghe heeft naast certitude Remco Evenepoel nog één plek vrij voor de tijdrit in Tokio. Onder anderen Victor Campenaerts en Yves Lampaert zijn kandidaat. Foto: BELGA

De Belgische wielerbond en bondscoach Rik Verbrugghe starten vandaag de gesprekken met onder meer Victor Campenaerts, Wout van Aert en Laurens De Plus over hun kandidatuur voor de tweede beschikbare plek voor de tijdrit op de Spelen van Tokio.

Ruim acht maanden voor de olympische tijdrit in Tokio (29 juli) starten bondscoach Rik Verbrugghe en technisch directeur Frederik Broché vandaag de gesprekken met de kandidaten voor de tweede plek in de Belgische selectie. Omdat de officiële selectieprocedures (WK en EK) geen selectie van een tweede renner naast Remco Evenepoel opleverden, zal Verbrugghe de komende maanden in eer en geweten beslissen over de tweede plek. “We zullen geen nieuwe kwalificatiecriteria vastleggen. De selectie zal in mei bepaald worden op basis van een waardeoordeel van de bondscoach”, zegt Broché.

Volgens bondsvoorzitter Tom Van Damme wordt de selectieprocedure zo lang gerekt om iedereen een kans te geven zich te kunnen bewijzen, in casu Wout van Aert. “Er zal beslist worden op basis van prestaties, motivatie en goesting. Het is niet omdat iemand de proloog van Parijs-Nice wint, dat hij daarom ook de juiste pion is voor de tijdrit in Tokio.”

De belangrijkste kandidaten voor het tweede ticket zijn Victor Campenaerts, Wout van Aert, Laurens De Plus en Yves Lampaert, maar het kan ook nog iemand anders worden. “Mocht blijken dat we denken in de wegrit meer kans te hebben op medailles dan in de tijdrit, dan is het mogelijk dat het belang van de tweede plek voor de tijdrit ondergeschikt wordt aan het belang van de sterkte van de selectie voor de wegrit”, aldus Broché.

Door Bram Vandecapelle