Bakker Peter (47) ruilt broodplanken voor theaterplanken: “En zeggen dat ik op mijn huwelijk bijna niet durfde te speechen”

Bakker Peter Ghequiere speelt twee rollen, een macho en een homo. “Theater spelen, dat is wel even aanpassen.” Foto: jan vens

Gent -

Op zijn eigen trouwfeest durfde hij nauwelijks te speechen, maar afgelopen weekend debuteerde hij toch bij het Stroppen­theater. Peter Ghequiere (47) ruilde de broodplanken van zijn bakkerij in de Forelstraat voor de podium­planken. “Na de repetities moest ik bijna altijd meteen gaan slapen.”

Het lijkt alsof het begon als een cafégrap, en dat deed het eigenlijk ook. “Ik was al langer sponsor van het Stroppen­thea­ter”, vertelt Peter Ghe­quie­re na afloop van zijn debuut in Adiel en Jamiel zoeken asiel, afgelopen weekend. “Ik leverde altijd wel wat prijzen voor de tombola en in de sinter­klaas­periode zorgde ik ook voor lekkere chocoladen postuurkes. Toen ik een tijd geleden met een aantal van die mannen van ’t Stroppentheater op café zat, liet ik me ontvallen dat ik misschien ook wel eens wou acteren.”

Bakker van oude stempel

“Een mens belooft wel eens iets, als hij een pint heeft gedronken. (lacht) Maar die mannen bleken dat niet vergeten. Toen ze het mij inderdaad vroegen, vond ik dat ik mijn belofte gestand moest doen. Dus zegde ik toe.”

Voor Peter Ghequiere was het wel even aanpassen. “Ik ben nog een bakker van de ­oude stempel en nam de manier van werken van mijn vader over: om 1 uur ’s nachts beginnen, tot ongeveer 14 uur. Dan een paar uur het bed in, tot ongeveer vijf, halfzes. Dan de winkel helpen te sluiten, eten, nog beetje opblijven en weer het bed in, want iets na middernacht alweer uit de veren. Blijven hangen na de repetitie kwam dus niet ter sprake”, zegt Ghequiere. “Alleen als we repeteerden op de avond vóór mijn sluitingsdag, kon ik met de collega’s een pintje blijven drinken.”

Bakker Peter (47) ruilt broodplanken voor theaterplanken: “En zeggen dat ik op mijn huwelijk bijna niet durfde te speechen”
“Alleen als de repetitie plaatsvond op de avond vóór mijn sluitingsdag, kon ik met de collega’s een pintje blijven drinken.” Foto: Jan Vens

Niet dat de bakker al van jongs af aan op de planken wou staan. “Verre van zelfs. Ik en een podium, dat gaat niet samen. En voor een publiek spreken is ook al niet mijn ding. Toen ik op mijn huwelijk moest speechen, stond ik daar met kaken zo rood als een tomaat.”

Macho en homo

Toch heeft hij zich geamuseerd, zegt hij. “Ik speel in het stuk twee rollen die nogal ver uit mekaar liggen: enerzijds de macho buurman die het beter weet, anderzijds een homovriendje. Ik kreeg alleen maar goede reacties, al komen die van mensen mij graag hebben”, relativeert hij.

“Maar ik denk wel dat ze tevreden zijn bij het Stroppentheater, want in hun productie van volgend voorjaar mag ik opnieuw meespelen.”

Het Stroppentheater speelt ‘Adiel en ­Jamiel zoeken asiel’ nog vijf keer in de zaal van de Kring Heilig Hart Sint-Amandsberg. www.stroppen-theater.be

Door Rudy Tollenaere en Jan Vens
AANGERADEN