Gents Havenbedrijf zet drone in tegen verstekelingen

De drone scant trailers en kan daarbij ook verstopte mensen onderscheiden. Foto: if/dfds

Gent -

Het Gentse havenbedrijf DFDS, dat zes keer per week een ferryboot naar Zweden doet varen, test een drone die vanuit de lucht kan zien of zich in de opleggers mensen hebben verborgen.

De firma wil de drone om het halfuur boven het bedrijfsterrein laten cirkelen om de nummers van de trailers te scannen. “Die opleggers worden afgezet door truckers maar niet altijd op de juiste plaats”, zegt managing director Sam De Wilde van DFDS. “Met die drone kunnen we te allen tijde weten waar de 300 à 450 trailers zich bevinden op het terrein.”

Maar de drone is meer dan een hulp voor de planner. “Hij kan gaten in de omheining detecteren en via hittegevoelige apparatuur ook mensen onderscheiden die zich tussen de lading hebben verstopt”, zegt De Wilde. “Nu behelpen we ons daarvoor met hondenpatrouilles en CO2-metingen. Zo onderscheppen we jaarlijks 30 à 35 vluchtelingen. Vaak weten ze niet waar de boot naartoe vaart. Ze dringen binnen in een oplegger waarvan ze denken dat die in het Verenigd Koninkrijk wordt afgezet. Soms komen ze op het schip uit de trailer. Maar de overtocht naar Göteborg duurt 32 uur en dan worden de verstekelingen wel eens naar buiten gedreven door de honger.”

Wet moet veranderen

Als de resultaten van de test positief zijn, wil DFDS de drone over een halfjaar inzetten. “Hopelijk is tegen dan de wetgeving veranderd,” zegt Sam De Wilde, “want nu is het nog verboden om een drone automatisch te doen rondvliegen tussen 7 en 10 meter hoog. Een gecertifieerde piloot die de drone bestuurt, hebben we er niet voor over.”

Door gn
AANGERADEN