Abonnee worden? Kies je leesformule

20/11/2019 - Wegwielrennen
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Weduwe Gisèle Poulidor, dochter Corinne, kleinzonen Mathieu en David van der Poel en hun vriendinnen. De hele familie was verenigd in het verdriet. AFP

Adieu, Poupou

Dinsdag werd Raymond Poulidor (83) begraven in het Franse Saint-Léonard-de-Noblat nabij Limoges. Naast kleinzonen Mathieu en David van der Poel woonden ook Franse wielericonen Bernard Hinault en Bernard Thevenet de plechtigheid bij.

“Ik heb in het veldrijden een aantal favoriete omlopen, maar er zijn ook crossen die ik minder graag rijd. Dankzij jouw berichtjes en aanmoedigingen, elke zondag opnieuw, kreeg ik zin om overal mijn best te doen. Net daarom, papi, ben jij mijn kampioen.” Het was Corinne – de dochter van Raymond Poulidor – die de tekst van haar zoon Mathieu van der Poel ter ere van zijn vorige week overleden grootvader voorlas in het Frans tijdens de begrafenisplechtigheid. Naast de familieleden en Franse wielericonen Bernard Hinault, Bernard Thevenet, Christian Prudhomme en Jean-Marie Leblanc woonden nog meer dan duizend mensen de plechtigheid bij. In het koor van de kerk prijkten twee grote afbeeldingen van Poulidor in duel met zijn twee historische concurrenten, Jacques Anquetil en Eddy Merckx. Zij hebben destijds Poulidor belet de Tour de France te kunnen winnen, maar dat leverde hem wel een enorme populariteit op bij het (Franse) publiek.

Mathieu van der Poel had het bij momenten – begrijpelijk – moeilijk, net als zijn vader Adrie. AFP

Christian Prudhomme (l.) en Bernard Hinault. AFP

Bernard Thevenet (l.) en Gilbert Duclos-Lasalle. AFP

Ook heel wat fans daagden op om afscheid te nemen van de Eeuwige Tweede. AFP

Hoofdpunten