Eerste strafklacht tegen Belgische overheid voor onmenselijke behandeling gevangene: “Ratten kruipen over hem”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Voor het eerst heeft de Belgische overheid een strafklacht aan haar been voor de ‘onmenselijke behandeling’ van een gedetineerde. Een twintiger uit Genk die in de gevangenis van Sint-Gillis op zijn proces wacht, kan de ratten in zijn cel niet meer verdragen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag.

Voor de familie van de 22-jarige M., die in voorhechtenis zit op verdenking van zware feiten, is de maat vol. “Hij gaat hieraan ten onder, dit is middeleeuws”, zegt zijn zus Meyrem, die samen met advocaat Frank Scheerlinck een strafklacht heeft ingediend. Een onderzoeksrechter onderzoekt intussen of M. inderdaad opgesloten zit in onmenselijke omstandigheden.

“De ratten kruipen er ’s nachts over zijn lichaam en vreten aan zijn kleding en zijn eten”, zegt Scheerlinck. “Mijn cliënt geniet het vermoeden van onschuld, maar wordt in feite gefolterd door de overheid. Hij mag ook maar hooguit één keer per week douchen, als de juiste cipier werkt.”

Die ‘juiste cipier’ is de enige bewaker die zich nog enigszins om M. bekommert. “De rest weigert Nederlands te praten, terwijl mijn broer geen woord Frans kent”, aldus Meyrem.

“Geen klachten van gedetineerden”

Volgens het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen was er de voorbije maanden “absoluut geen probleem met ongedierte in de gevangenis van Sint-Gillis”. “De directie van de gevangenis van Sint-Gillis heeft de voorbije maanden geen klachten van gedetineerden ontvangen over de aanwezigheid van ratten op de cel. Ook de Commissie van Toezicht kreeg hier geen klachten over”, zegt woordvoerster Van De Vijver.

Ze benadrukt dat er tal van maatregelen werden genomen om ratten buiten te houden, waardoor het probleem onder controle is. Zo werden de voorzetramen hersteld en werden enkele maanden geleden een aantal openingen in de muren en de grond gedicht. “Wij zijn heel alert als het om ongedierte gaat. Van zodra er maar één rat gesignaleerd wordt, wordt een gespecialiseerde ongediertefirma onmiddellijk verwittigd”, aldus de woordvoerster.

AANGERADEN