Ook wielerbond volgt hervorming RSZ met argusogen: “Het zou een ploeg 5 miljoen euro kunnen kosten”

Foto: Photo News

Ook binnen de wielerwereld wordt een eventuele hervorming van de RSZ met argusogen gevolgd. “Het zou een wielerploeg drie miljoen euro kunnen kosten”, weet Jos Smets, algemeen directeur binnen de KBWB. “Als ook nog de korting op de bedrijfsvoorheffing wordt aangepakt, kan dit oplopen tot vijf miljoen euro. Een sponsor om dat gat op te vullen, vind je niet. Dus zal het jobs kosten of wordt er bespaard op de lonen.”

LEES OOK (N+). Belgische voetbalvoorzitters schieten RSZ-voorstel van N-VA af: “Ons voetbal wordt misbruikt om in de belangstelling te komen”

En dat is geen goed nieuws voor de wielersport die het sowieso al moeilijk heeft om de nodige budgetten bij elkaar te schrapen. Smets gaat hierbij evenwel uit van een ‘worst case scenario’ maar voorstellen in die richting maken weinig kans om een meerderheid te vinden. Ook het aanpakken van de korting op de bedrijfsvoorheffing lijkt nu al van de baan. Maar de tactiek van de KBWB is beproefd: de zaken zo negatief mogelijk voorstellen in de hoop op clementie van de beleidsmakers.

Maar de alertheid is terecht. Binnen de Belgische wielerbond wordt het dossier met argusogen gevolgd. “En niet sinds vandaag”, benadrukt Jos Smets. “In februari ben ik al naar een parlementaire hoorzitting hieromtrent geweest. En ja, ook wij onderhouden contacten met de politieke wereld. We willen hen wijzen op de impact van eventuele hervormingen. Die impact mag je niet onderschatten, zeker ook voor het vrouwenwielrennen.”

De KBWB zit hiervoor dicht bij de bron. Vlaams parlementslid Carine Van Cauter (Open VLD) zetelt in de Raad van Bestuur van de KBWB als juridisch expert. Haar partijgenoot Egbert Lachaert is één van de initiatiefnemers achter de nieuwe voorstellen. Dat er overleg is tussen beide partijgenoten, spreekt voor zich.

Door gvdl
AANGERADEN