Oude uitspraak brengt José Mourinho in verlegenheid: “Ik zou Tottenham nooit coachen, daarvoor hou ik te veel van de Chelsea-fans”

Foto: REUTERS

Nu José Mourinho aangesteld is als nieuwe trainer van Tottenham Hotspur, duikt er een uitspraak van de Portugees uit 2015 op. Toen vertelde The Special One dat hij “Tottenham nooit zou coachen, omdat hij te veel houdt van de fans van Chelsea”.

LEES OOK. Amper 11 uur na ontslag Mauricio Pochettino: José Mourinho is nieuwe coach van Tottenham

Mourinho deed de uitspraak in aanloop naar de finale van de Capital One Cup tussen zijn toenmalige club Chelsea en Tottenham Hotspur. Toen onthulde hij dat de Spurs hem eerder al op de radar hadden. “Maar ik kon niet gaan. Ik mocht twee jaar niet coachen in Engeland”, aldus Mourinho.

Die afspraak maakte deel uit van zijn vertrekregeling die hij in 2007 afsprak met Chelsea. Tottenham zou zelfs aangeboden hebben compensatie te betalen om Mourinho alsnog als trainer te kunnen aanstellen, maar vond geen akkoord met The Blues.

Op de vraag of hij ooit zou toehappen mocht Tottenham nog eens komen aankloppen, antwoordde Mourinho categoriek: “Nee. Daarvoor hou ik te veel van de fans van Chelsea.” Vier jaar later - en ruim tien jaar nadat Tottenham zijn eerste poging deed om Mourinho onder contract te leggen - ziet de wereld er helemaal anders uit.

Als coach en als analist deed Mourinho nog enkele opmerkelijke uitspraken over Tottenham, die nu als een boemerang in zijn gezicht terugkeren:

- na de (verloren) Champions League-finale: “Harry Kane verstopte zich een hele wedstrijd.”

- na transfergeruchten over Christian Eriksen, Toby Alderweireld en Jan Vertonghen omdat hun contracten aflopen: “Ik hou er niet van om spelers te houden die niet langer willen blijven.”

- nadat Suprs-fans hem op de korrel namen na een 3-0-verlies op Old Trafford en “Jij bent niet langer speciaal” zongen: “Ik hoorde ze niet na de Cup Final op Wembley.”

Toch toonde hij als analist ook al dat hij geloofde in dit Tottenham. Voor de start van het seizoen zette hij de Spurs bij zijn vier titelfavorieten: “Manchester City, Tottenham, Liverpool en... de B-ploeg van Manchester City.”

Bedrukte gezichten bij de spelers

Uiteraard werd vandaag alles wat op en rond de Londense club gebeurde met argusogen gevolgd, en dus ontsnapten de spelers niet aan de fotografen wanneer ze op het trainingscomplex arriveerden. Het ontslag was duidelijk aangekomen want het waren allemaal bedrukte gezichten, ook bij Rode Duivels Toby Alderweireld en Jan Vertonghen.

Voor Alderweireld was het dinsdag na de wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion even schrikken. “Ik hoorde net dat mijn coach Mauricio Pochettino door Tottenham ontslagen is”, reageerde hij toen. “Het is de eerste keer in mijn carrière dat een trainer ontslagen wordt in de loop van het seizoen. Het hoort jammer genoeg bij het voetbal en is sowieso een moeilijke situatie. Of het ik ook al tijdens de wedstrijd wist? Neen. Ik heb geen gsm bij de hand tijdens de wedstrijd”, grapte de verdediger.

(lees verder onder de foto’s)

Oude uitspraak brengt José Mourinho in verlegenheid: “Ik zou Tottenham nooit coachen, daarvoor hou ik te veel van de Chelsea-fans”
Foto: AFP
Oude uitspraak brengt José Mourinho in verlegenheid: “Ik zou Tottenham nooit coachen, daarvoor hou ik te veel van de Chelsea-fans”
Foto: Action Images via Reuters

Aanstelling Mourinho heeft gevolgen voor... Lille

De aanstelling van de Portugees in Londen kent overigens ook gevolgen aan de andere kant van de Noordzee. Het Franse Lille is namelijk eensklaps twee assistent-trainers kwijt: de Portugezen Joao Sacramento en Nuno Santos, respectievelijk hulptrainer en keeperstrainer, maakten woensdag bekend hun bekende landgenoot te volgen naar Tottenham.

Door Wim Conings
AANGERADEN
Meest recent