Nieuwe EVP-voorzitter Donald Tusk zet zich af tegen populisten: “Ik ben klaar voor een gevecht”

© AP

Donald Tusk, die later op de avond verkozen wordt tot nieuwe voorzitter van de Europese Volkspartij, is in een toespraak op het EVP-congres in de Kroatische hoofdstad Zagreb fel van leer getrokken tegen “politieke populisten, manipulatoren en autocraten”. Hij noemde de Hongaarse eerste minister Viktor Orban niet bij naam, maar het is duidelijk dat Tusks boodschap gericht was aan de luis in de pels van de EVP.

gjs

Op haar statutair congres kiest de EVP een nieuwe partijleiding. De officiële uitslag van de voorzittersverkiezing wordt pas later woensdagavond bekendgemaakt, maar het is nu al duidelijk dat Donald Tusk de Fransman Joseph Daul zal opvolgen als leider van de Europese christendemocraten en conservatieven. De uittredende voorzitter van de Europese Raad is de enige kandidaat.

In een toespraak blikte Tusk al vooruit naar zijn nieuwe functie. “Na vijf jaar ben ik het beu om de leidende Europese bureaucraat te zijn. Ik ben klaar voor een gevecht. En ik hoop jullie ook”, sprak hij zijn partijgenoten toe. De EVP mag dan wel nog steeds de grootste Europese politieke familie zijn, ook zij voelt dat haar invloed in heel de EU aangetast wordt door populisten en nationalisten.

Viktor Orban

Een van die populisten heeft de EVP in haar eigen rangen lopen: premier Viktor Orban van Hongarije, die vooral in het debat over veiligheid, asiel en migratie een hoofdrol opeist. Ook toont hij zich geen grote aanhanger van de Europese rechtsstaatprincipes. De EVP besliste in maart van dit jaar om Orban en zijn partij Fidesz te schorsen uit de partij.

Volgens Tusk willen mensen in onzekere tijdens als vandaag - “waarschijnlijk komen er geen andere tijden meer” - zekerheid hebben. “Zekerheid dat de machtshebbers hen niet in de steek zullen laten. (...) We willen allemaal deel uitmaken van een grotere gemeenschap. Daarom zullen zij die de juiste toon aanslaan - de toon van waardigheid - stemmen winnen.”

Maar, waarschuwt Tusk, “in geen geval kunnen we het aan de politieke populisten, manipulatoren en autocraten overlaten om een gevoel van veiligheid en orde aan te bieden”. “We zullen waarden als burgerlijke vrijheden, rechtsstatelijke principes en betamelijkheid in een openbare functie niet offeren op het altaar van veiligheid en orde. Wie dit niet wil aanvaarden, plaatst zichzelf buiten onze familie.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten