18-jarige gevat na woninginbraak, maar zijn lesje had hij duidelijk niet geleerd

Foto: ©Roel Dijkstra / Foto: Joep van

Kortrijk / Harelbeke -

Vijf piepjonge criminelen hebben het afgelopen jaar wel heel bont gemaakt in Kortrijk en omgeving. Ze probeerden in te breken in auto’s en woningen. Van kroketten tot iPhones en auto’s: niets was hen te veel.

Hij werd pas begin dit jaar 18, maar in het eerste jaar van zijn volwassenheid slaagde Emile R. er meermaals in om met het gerecht in contact te komen en zelfs al in de gevangenis te belanden. R. werkt daarvoor telkens samen met een of meer kompanen.

Zijn reeks criminele feiten startte in februari. Toen brak hij samen met Bren D. (18) uit Kortrijk binnen in restaurant Alta in Kortrijk. Hij stal er enkele kaas- en garnaalkroketten maar ook een laptop en drank. Op 14 maart werd tijdens een huiszoeking bij een van de jongens een tankkaart gevonden die Emile R. en Gilles D. (18) uit Heule eerder hadden gestolen uit de wagen van een vrouw.

Van dan af werd het alleen maar erger. De twee pleegden op 13 mei een reeks woninginbraken in Harelbeke. Ze werden daarbij betrapt door David Decorte. “Hij lag in zijn bed toen hij voetstappen hoorde in de keuken. Beneden stond hij oog in oog met Emile en Gilles. Dankzij zijn tussenkomst werden de twee geïdentificeerd”, zegt het parket.

Geen medelijden

Ze hadden in diverse woningen in de Vredestraat en de Vlaanderenlaan ingebroken en stalen onder meer voedingswaren. Een dag later sloeg R. gek genoeg opnieuw toe.

Met alweer een andere kompaan, Michaël V. (19) uit Kortrijk, ging hij op dievenpad in Heule. Een man zag door zijn raam hoe de twee in zijn vrachtwagen aan het rommelen waren. “Uit verklaringen bleek dat de jongens geprobeerd hadden om in een tiental wagens in te breken”, zegt het Openbaar Ministerie.

Emile R. heeft blijkbaar met niemand medelijden, want even later doorzocht hij de woning van zijn moeder, stal geld van zijn zus en stal de sleutels van de wagen. Op 26 februari drong hij binnen in de woning van een ander slachtoffer. Hij stal een Citroën. Bij het Oranjehuis in Kortrijk verdwenen ook sleutels.

De advocaten van de jongens ontkennen en bekennen deels de feiten. Spilfiguur Emile R. riskeert dertig maanden cel, terwijl hij nu al aangehouden is. De zaak komt volgende week opnieuw voor.

Door kvo
AANGERADEN
Meest recent