“Niet de betaalbaarheid van medicijnen maar wel de overconsumptie is hét probleem in België”

De prijs van doorsnee geneesmiddelen blijkt al bij al nog mee te vallen in ons land, aldus een internationale studie. Foto: Hollandse Hoogte / Flip Franssen

U dacht dat geneesmiddelen in ons land duur waren? Dan moet u eens naar de Verenigde Staten gaan: voor een pakket dat bij ons 100 euro kost, betaalt de Amerikaan omgerekend 407 euro (+307%). Al kan het ook goedkoper: in Thailand kost datzelfde pakket maar 6 euro (-94%).

Dat blijkt uit een prijsvergelijking van 13 veel verkochte geneesmiddelen (onder andere Lipitor, Prozac, Viagra en Xanax) door de Britse gezondheidsprovider Medbelle. In de lijst die vijftig landen rangschikt van duurst naar goedkoopst staat België op de 29ste plaats. “De hele discussie rond het Pia-medicijn van Novartis heeft misschien de perceptie gecreëerd dat geneesmiddelen in ons land duur zijn”, zegt professor Lieven Annemans, gezondheidseconoom van de UGent. “Dat klopt meestal wel voor zulke innovatieve medicijnen. Maar eerdere studies hebben al aangetoond dat de prijzen in ons land al bij al meevallen. Niet de betaalbaarheid van medicijnen maar wel de overconsumptie is hét probleem in België.”

Al wijst Annemans er wel op dat een prijsvergelijking met dertien medicijnen toch aan de kleine kant is, en dat de onderzoekers ook geen rekening houden met het al dan niet terugbetalen van de geneesmiddelen. “Dat kan de resultaten en de rangschikking natuurlijk flink veranderen.”

Door krs
AANGERADEN