Klachtenregen na uitspraken Vlaams Belang en Dries Van Langenhove over schooluitstap

Foto: Photo News

Diksmuide -

De afdeling van Vlaams Belang in Diksmuide houdt nu vrijdag een flyeractie aan de poort van Campus Cardijn van school ’t Saam tegen de verplichte leeruitstap naar de Al Buraq Moskee in Mechelen en het Fort van Breendonk in Willebroek.

“Leerlingen verplichten om naar een vrouwonvriendelijk, onverdraagzaam en niet-westersgezind geloof te gaan. Los erover. Integratie begint bij degene die hier komen, niet omgekeerd”, staat te lezen op de Facebookpagina van de partijafdeling. Dries Van Langenhove deed er op Twitter nog een schepje bovenop: “Diksmuidse leerlingen gaan op dezelfde dag op uitstap naar het Fort van Breendonk én naar de moskee. Kinderen eerst opzadelen met een flinke dosis zelfhaat en ze nadien meteen voorstellen aan onze vervanger, die ons zal verlossen van de zelfhaat door ons te verlossen van onszelf.”

Herinneringseducatie

Volgens de school kadert de uitstap binnen herinneringseducatie en het leren omgaan met de diversiteit van verschillende levensbeschouwingen. “Er kwam nog geen reactie van het leerlingenparlement of de 100-tal ouders van de leerlingen”, aldus schooldirecteur Bart Laleman. “Wij zijn een school, die verbindt. We distantiëren ons van de actie en uitspraken.”

Wouter Sinaeve, educatief medewerker bij de Ieperse musea, diende zelfs een klacht in bij Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. “Ik werk dagelijks met jongeren rond geschiedenis en oorlog. Met zulke verdraaide uitspraken haalt Van Langenhove mijn werk onderuit. Politici mogen het educatief programma van een school niet beknotten, laat staan geschiedenis banaliseren.”

Volgens diensthoofd communicatie Lode Nolf werd Unia overspoeld met meldingen over de actie en de uitspraken. “We gaan dit onderzoeken, onder meer in het kader van ons langlopende dossier rond Van Langenhove.” Unia heeft zich eerder al burgerlijke partij gesteld in het gerechtelijk onderzoek naar Van Langenhove.

Door ptb
AANGERADEN