Op de vlucht na moord in 1996

Enige Belgische vrouw op ‘Most Wanted’-lijst van Europol gearresteerd in Ivoorkust

© Europol, rr

Hilde Van Acker (56), de enige Belgische vrouw op de ‘most wanted’-lijst van Europol, is woensdagnacht gearresteerd in de Ivoriaanse grootstad Abidjan. Ook haar ex-man Jean-Claude LaCote, met wie Van Acker in 1996 een Britse zakenman vermoordde in De Haan, werd woensdagavond opgepakt in Ivoorkust.

phu, jvh

Hilde Van Acker en Jean-Claude LaCote vermoordden op 23 mei 1996 de Britse zakenman Marcus Mitchell, nadat die had ontdekt dat hij bedrogen werd door oplichter LaCote. Het koppel werd daarop gearresteerd, maar sloeg op de vlucht terwijl ze voorwaardelijk vrij waren.

LEES OOK. Braaf scoutsmeisje uit Sint-Niklaas belandt op lijst met meest gezochte vrouwen: hoe Hilde Van Acker (56) ontspoorde (+)

LaCote en Van Acker vluchtten naar Zuid-Afrika, waar de man in 2008 al eens met uitlevering aan België flirtte na zijn aanhouding voor de ontvoering van de zoon van een Zuid-Afrikaanse zakenman. Hij werd toen echter op spectaculaire wijze uit de gevangenis bevrijd door Van Acker. Sindsdien waren de twee spoorloos.

Van bed gelicht

Tijdens het assisenproces over de moord op Marcus Mitchell in 2011 werden ze allebei bij verstek veroordeeld tot levenslang. Europol zette Van Acker als enige Belgische vrouw onlangs op zijn ‘Most Wanted’-lijst. Uit de vele tips die daarop binnenkwamen, bleek dat de inmiddels gescheiden Van Acker en LaCote zich al jaren ophielden in Ivoorkust, het geboorteland van de Fransman. Daar werd Van Acker woensdagnacht om 4 uur uit haar bed gelicht door de Ivoriaanse gendarmerie. Eerder op de avond was ook LaCote al gearresteerd in de Ivoriaanse grootstad Abidjan.

“Dit is het ultieme afscheidscadeau”, zegt politiecommissaris Martin Van Steenbrugge. De topman van het FAST-team, dat voortvluchtige criminelen opspoort, gaat binnenkort met pensioen en jaagt naar eigen zeggen al zowat zijn hele carrière op de vrouw. “Maar dit is vooral goed nieuws voor de weduwe van Mitchell.”

Uitlevering

Het Brugse parket liet al weten dat het de uitlevering van zowel Van Acker als LaCote zal vragen. “Het is de bedoeling dat Van Acker nu uitgeleverd wordt aan België”, aldus Van Steenbrugge. “Al wordt dat niet eenvoudig, omdat er geen uitleveringsverdrag bestaat tussen ons land en Ivoorkust. Maar we zullen er alles aan doen om hen allebei uitgeleverd te krijgen.”

Zowel Van Acker als LaCote kunnen desgevallend nog verzet aantekenen tegen de veroordeling. In dat geval komt er wellicht een nieuw assisenproces.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten