Nieuwe klimaatbetoging in Gent: “Op vraag van de studenten zelf”

Foto: fvv

Gent -

Students For Climate roept op tot een nieuwe klimaatmars in Gent volgende week vrijdag. “We verwachten duizend betogers”, zegt initiatiefnemer Yuni Mertens.

De vorige klimaatmars werd verboden door burgemeester Mathias De Clercq uit schrik voor een confrontatie tussen de activisten en Duitse voetbalsupporters. Uit protest werd toen een actie op poten gezet onder de Stadshal. Maar nu heeft Students For Climate wél toestemming voor een echte betoging.

“We hebben er zin in”, zegt initiatiefnemer Yuni Mertens. “De mars komt er op vraag van de studenten zelf. Niet iedereen heeft geld en tijd om te komen betogen in Brussel. Vandaar een lokale mars in Gent. Er volgen er ook in Antwerpen, Namen, Brussel, Mechelen, Hasselt en Leuven.”

Duizend betogers

Mertens verwacht duizend betogers. “Er is veel interesse op sociale media”, zegt hij. “En de Brusselse betoging in september heeft ook veel volk gelokt. Dat toont aan dat het thema razend actueel is. We mikken vooral op scholieren en studenten, maar iedereen is welkom. Ook Greenpeace en het Gents Milieufront mobiliseren mee.”

Volgens de activisten maakt de nieuwe Vlaamse regering straatprotest dringender dan ooit. “Zuhal Demir zei onlangs nog dat de klimaatdoelstelling van 2020 en 2030 niet zullen worden gehaald. Ben Weyts wil klimaatspijbelaars harder aanpakken”, aldus Mertens. “Dat willen we niet zomaar pikken. Het is duidelijk dat ze totaal geen ambitie hebben om de klimaatproblematiek aan te pakken. Maar wij gaan op straat blijven komen tot politici van mening veranderen.”

De Global Strike For Future gaat door om 13 uur 30. Er wordt gewandeld van de Kouter naar het Kramersplein.

Door Tuly Salumu
AANGERADEN
Meest recent