Aangeboden door AXA

Chirumbero in Rumbeke vanaf nu brandveiliger dankzij AXA

“Wij zijn helemaal wakker geschud na de brandpreventie-oefeningen”

© AXA

Chirumbero, de meisjeschiro uit Rumbeke, werd door de lezers van Het Nieuwsblad verkozen tot de ‘Plezantste Vereniging van Vlaanderen’. Na een heleboel praktische tips rond veiligheid, geeft AXA Belgium de jeugdvereniging nu ook een brandveiligheidsinitiatie cadeau.

Mediahuis Brand Studio

Het Nieuwsblad ging deze zomer op zoek naar de Plezantste Vereniging van Vlaanderen. Chirumbero uit Rumbeke werd uit vijf provinciale finalisten uiteindelijk verkozen tot de eindwinnaar. De leidsters gaan niet alleen naar huis met een cheque van 1.000 euro van Het Nieuwsblad, ook AXA wil jeugdverenigingen op vlak van veiligheid steunen. Naast 100 veiligheidshesjes, brandblussers en een branddeken krijgt de Chiro van hen nu ook een brandveiligheidsinitiatie van Oscare vzw cadeau.

Oscare vzw, een vereniging die hoofdzakelijk brandwondenpatiënten opvolgt en omkadert als ze het ziekenhuis verlaten, geeft de 36 leidsters van Chirumbero een uitgebreide brandveiligheidsinitiatie. “Dat is ook nodig,” vindt Tim Renders, een brandweerman die zich als vrijwilliger inzet voor de vzw. “In jeugdverenigingen zitten vaak jonge begeleiders die nog studeren, maar ze hebben wel een enorme verantwoordelijkheid over een heel pak kinderen.”

Wat je moet weten

De Chiro in Rumbeke telt zo’n 250 leden die er elke zaterdagnamiddag komen ravotten. “Als er zo veel kinderen zijn, is het nog belangrijker om een duidelijk signaal af te spreken bij brand”, legt Tim uit. “Spreek af om te verzamelen op één plek, maar best niet voor de deur. De kans is namelijk groot dat de brandweerwagen daar dan langs moet.”

Tijdens de vorming leren de leidsters van Chirumbero aan de hand van proefjes ook welke producten en materialen het risico op brand verhogen, hoe je rookmelders moet onderhouden en welke stappen je moeten ondernemen als het toch fout zou lopen.

Praktische oefeningen

Daarna is het tijd om de theorie om te zetten in de praktijk. “We hebben van AXA extra brandblussers en een branddeken cadeau gekregen,” vertelt Nina Van Coillie, een van de hoofdleidsters van Chirumbero. “Maar de praktische oefeningen van Oscare vzw zijn nodig om te weten hoe we die best gebruiken.” De dames krijgen de opdracht om een in brand geschoten kookpot uit te doven en met die oefening kunnen ze meteen in hun eigen jeugdbeweging aan de slag. “Wij koken en frituren regelmatig op kamp,” legt de tweede hoofdleidster Brit Vancoppenolle uit. “Er is gelukkig nog nooit iets voorgevallen, maar nu weten we wel hoe te reageren als er wel eens brand zou ontstaan.”

Nu ze de eerste proef hebben doorstaan, komen ze voor een volgende uitdaging te staan. In groepjes van vier worden ze opgesloten in een Fire Escape Room. Op amper 10 minuten tijd moeten de leidsters weten te ontsnappen uit de escape room die gevuld werd met rook uit een rookmachine. “In de realiteit heb je maar drie minuten om buiten te geraken,” benadrukt Tim. “Maar de oefening evenaart qua gevoel wel de werkelijkheid.”

Aan de slag

“Vandaag zijn we echt wakker geschud”, zegt Nina na afloop. “Plots sta je veel meer stil bij de gevaren die er kunnen zijn.” Binnenkort zal er bij Chirumbero ook een onaangekondigde evacuatieoefening doorgaan, maar daar zijn ze na vandaag helemaal voor gewapend. “We zijn AXA enorm dankbaar dat ze deze brandveiligheidsinitiatie sponsorde,” geeft Brit toe. “Want we hebben erg veel bijgeleerd.” De workshop sluiten ze af met een laatste inspirerende tip van brandweerman Tim: “Als je elkaar graag ziet, laat je elkaar niet stikken.”

Waarom AXA en De Plezantste Gemeente?

Een gemeente waar het plezant vertoeven is, daar wint iedereen bij. Net daarom slaan AXA en Het Nieuwsblad de handen in elkaar. Waar Het Nieuwsblad een jaar lang de plezantheidsgraad in alle Vlaamse gemeenten zal vaststellen, staat AXA voor de gemeenten klaar om ze allemaal stuk voor stuk nog plezanter en veiliger te maken. Door met het juiste advies lokale besturen te ontzorgen, kun je je focussen op wat er echt toe doet: een betere en plezantere buurt!

Meer weten over hoe AXA jouw gemeente ontzorgt? Hier vind je meer informatie.