Rudi Vranckx neemt bekende Vlamingen mee naar oorlogsgebied

Rudi Vranckx. Foto: Guy Puttemans

Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx neemt eind dit jaar verschillende bekende Vlamingen mee naar conflictgebieden. Onder anderen De madammen-presentatrice Cathérine Vandoorne en acteur Geert Van Rampelberg laat hij de oorlog aan den lijve ondervinden.

Joris Hessels en Dominique Van Malder, het duo van Radio gaga. Actrice Katrien De Ruysscher, dokter Judith uit Thuis. Ondernemer Wouter Torfs. Geert Van Rampelberg, acteur uit Salamander en De dag. Radio 2-presentatrice Cathérine Vandoorne. Met die bekende Vlamingen reist VRT-reporter en reportagemaker Rudi Vranckx (59) eind december naar de oorlog. Vranckx verslaat en kadert al ruim dertig jaar conflicten in de hele wereld en het afgelopen jaar trok hij naar Irak, Afghanistan en Somalië, plaatsen die nasmeulen van een bittere strijd. Naar zulke brandhaarden zal hij in het Eén-programma Tussen oorlog en leven telkens twee bekende mensen meenemen. Vranckx wil daarbij niet alleen achterhalen hoe zij de oorlog beleven wanneer ze er middenin staan, hij neemt zijn ‘gasten’ ook mee naar gewone burgers. Via hun verhalen moet de oorlog niet alleen tastbaarder worden, maar ook een gezicht krijgen. Of, zoals Vranckx op de sociale media al zei: “Ik hoop dat we samen kunnen tonen dat in oorlog mensen altijd overleven. Als er iets is wat ik geleerd heb, dan is het dat wel.”

Documentairereeksen waarin bekend volk naar probleemgebieden reist, zijn op zich niet nieuw. Denk maar aan Terug naar eigen land, waarin Margriet Hermans, Zuhal Demir, Bert Gabriëls, Veroniek Dewinter, Jean-Marie Dedecker, Ish Aït Hamou en programmamaker Martin Heylen de weg aflegden die vluchtelingen naar Europa volgen. Maar de docureeks van Vranckx belooft prangender te worden, aangezien hij naar nog altijd bijzonder labiele regio’s trekt.

Rudi Vranckx zal volgende maand overigens niet alleen op Eén te zien zijn. Voor Canvas draaide hij De eeuwige oorlog, waarin hij onderzoekt waarom in diezelfde conflictgebieden maar geen einde lijkt te komen aan de oorlog. Om dat te begrijpen, praat hij met experten, kroongetuigen en gewone mensen die de conflicten van nabij hebben meegemaakt. Beide programma’s worden uitgezonden vanaf de eerste week na de kerstvakantie.

Door jdr