Abonnee worden? Kies je leesformule

22/11/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

 blg

N-VA, CD&V en Open VLD kijken naar elkaar voor federale formatie

Wanneer alleen de angst regeert

Het doet dezer dagen weer de ronde in de Wetstraat: CD&V en Open VLD overwegen om in een regering te stappen zonder N-VA. Off the record, natuurlijk. Want geen enkele partij wil haar eigen ruiten ingooien. Een regering is nog veraf, voorlopig regeert alleen de angst om zichzelf buitenspel te zetten. Waarom is er zoveel verschil tussen wat de partijen hopen en wat ze effectief zeggen?

 BELGA

De twijfel bij CD&V

* Zijn ze noodzakelijk? Strikt genomen niet voor paars-geel of paars-groen. Wel wenselijk in regenboogvarianten om het aandeel van Waalse en Vlaamse partijen min of meer in balans te brengen.

* Wat hopen ze? CD&V wil meebesturen, zonder twijfel. Alleen willen ze dat niet zo luid uitspreken om niet het etiket van machtspartij te krijgen. Bovendien zit de partij in een lastige positie, wegens niet strikt noodzakelijk in de piste die nu bewandeld wordt. Het leidt alleen maar tot meer interne verdeeldheid over de te volgen koers: afwachten en hopen dat ze erbij zijn of de vlucht vooruit nemen?

Hilde Crevits waarschuwde maandag op het politiek bestuur voor een oppositiekuur: kan de partij zich wel onderscheiden naast N-VA en Vlaams Belang? Zal de partij dat wel overleven? Het belette eeuwige rebel Hendrik Bogaert donderdagmiddag niet om openlijk te pleiten vóór de oppositie “tenzij er een project op tafel ligt waar we sociaal-economisch echt ver gaan”. Justitieminister Koen Geens, bij afwezigheid van een nieuwe voorzitter tot federaal onderhandelaar gebombardeerd, houdt zich alvast opvallend low profile. Die bijna nederige positie is volgens hem ongetwijfeld de enige manier om constructief te onderhandelen. En aan boord te blijven.

* Wat zeggen ze? “Gesprekken voer je aan de onderhandelingstafel, niet in de media.” En: “Het is aan de twee grootste partijen, PS en N-VA, om hun verantwoordelijkheid te nemen.” CD&V neemt een opvallend afwachtende houding aan, maar heeft “het liefst” een regering met Vlaamse meerderheid. “Of die er komt, hangt niet van ons af, wel van N-VA.”

 Photo News

De ambitie bij Open VLD

* Zijn ze noodzakelijk? In paars-geel of paars-groen wel, als er regenboogvarianten gemaakt worden met pakweg CD&V kunnen ze buitenspel gezet worden.

* Wat hopen ze? Vooral om niet onderweg gedumpt te worden, want twijfel er niet aan dat ook Open VLD brandend ambitieus is om in de volgende regering te stappen. De partij neigt naar paars-geel, alleen al omdat ze in een paars-groen scenario de oppositie van N-VA vreest. De liberalen zijn als de dood voor het beeld dat ze vijf jaar lang de Vlaamse stem moeten vertolken in een ‘linkse belastingregering’ onder leiding van de PS. Want wat blijft er dan nog over van de partij?

Open VLD rekent ook op MR om niet gedumpt te worden, maar niets is zeker als er straks een nieuwe voorzitter aan het roer komt van de Franstalige liberalen. Ook de Brusselse onderhandelingen – waar MR en Open VLD toch niet zo ondeelbaar bleken – zitten nog in het achterhoofd. Daarom doen de geruchten de ronde dat de partij weleens de vlucht vooruit zou durven te nemen en in gelijk welke regering stapt, als ze er maar bij is.

* Wat zeggen ze? “De opdracht is moeilijk, maar informateur Paul Magnette pakt de dingen ernstig aan. Dat is ook nodig. Ons land verdient een regering die de handen uit de mouwen steekt.” Met een tweet drukte voorzitster Gwendolyn Rutten maandagavond het vertrouwen uit in het werk van de informateur. Ze deed het vooral om publiek de rangen te sluiten na de oproep voor paars-groen van Mathias De Clercq en het pleidooi van Vincent Van Quickenborne voor paars-geel.

 Photo News

De dubbele tong van N-VA

* Zijn ze noodzakelijk? Essentieel voor paars-geel, buitenspel gezet in paars-groen, een optie in andere creatieve varianten.

* Wat hopen ze? Het ene kamp droomt al van vijf jaar oppositie voeren onder leiding van Theo Francken, het andere twijfelt nog of het niet beter is om toch mee te besturen. Aan de top weten ze het precies ook nog niet zo goed. Anders dan de PS is N-VA niet onmisbaar in de volgende regering. Wat de uitkomst ook wordt, N-VA is als de dood voor het beeld dat de partij zelf de onderhandelingen zou opblazen. Dus laat ze geen kans onbenut om de hete aardappel door te schuiven naar Open VLD en CD&V. De redenering: als N-VA straks niet in de regering zit, is dat omdat anderen dat beslist hebben.

* Wat zeggen ze? N-VA spreekt zonder twijfel het meest van alle partijen met een dubbele tong. Figuren als Theo Francken en Sander Loones zitten al in oppositiemodus, terwijl een andere strekking bij monde van ondervoorzitter Lorin Parys dat beeld hardnekkig probeert te bestrijden. Hij benadrukt keer op keer dat N-VA er alles aan doet om “een centrumrechts beleid mogelijk te maken”.

Toch sluipt ook in dat ‘constructieve kamp’ de oppositietaal door. Over paars-groen zei Parys donderdagmorgen bijvoorbeeld: “We weten wat er gebeurt in zo’n regering: de Vlaming betaalt voor de keuzes die PS maakt. Wij willen voorkomen dat er nieuwe belastingen worden geheven op de kap van de Vlamingen. Dat kan je alleen maar vermijden in een regering met Vlaamse meerderheid.” Een moeilijk te houden spreidstand, maar voorlopig lijkt N-VA ermee weg te komen.

Nu in het nieuws