Mexico-Stad roept noodtoestand uit voor geweld tegen vrouwen

Bron © BELGA, AFP

Vrouwen protesteren tegen “femicide” in Mexico-Stad. Foto: AFP

In Mexico-Stad is de noodtoestand voor geweld tegen vrouwen afgekondigd. Burgemeester Claudia Sheinbaum is bovendien niet van plan het daarbij te laten.

Sinds 2015 riepen in het land al achttien andere steden een gelijkaardige noodtoestand uit. Het geweld tegen vrouwen in Mexico neemt dan ook verbijsterende proporties aan. Volgens Amnesty International telt het land het grootste aantal “femicides” van Latijns-Amerika. Dagelijks worden er negen vrouwen vermoord, volgens UN Women.

In de hoofdstad Mexico-stad werden volgens officiële cijfers in de eerste negen maanden van dit jaar meer dan 150 vrouwen vermoord. De autoriteiten stellen dat 40 onder hen de dood vonden omdat ze vrouwen waren.

Voorts kwamen in diezelfde periode in de stad 527 noodoproepen binnen voor verkrachting. Tussen oktober 2018 en oktober 2019 steeg het aantal processen rond verkrachtingen met 10 procent. Dat komt volgens burgemeester Sheinbaum echter ook doordat de stad verschillende vrouwelijke advocaten inhuurde om vrouwen te adviseren en te ondersteunen als ze naar het gerecht stappen.

Mexico-Stad roept noodtoestand uit voor geweld tegen vrouwen
Sheinbaum is de eerste vrouwelijke burgemeester van Mexico-Stad. Foto: EFE

De eerste vrouwelijke burgemeester van Mexico-Stad riep nu de noodtoestand uit, maar laat het daar niet bij. Ze gaat ook een wetsvoorstel indienen voor de oprichting van een openbaar register van zedendelinquenten. Voorts wil ze onder meer een speciale eenheid oprichten, veiligheidsmaatregelen nemen en fondsen oormerken om het geweld tegen vrouwen aan te pakken.

“De blijvende ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is niet meer aanvaardbaar in de 21ste eeuw”, liet Sheinbaum door het persagentschap AFP optekenen. “Geweld, verkrachting en femicide zijn de meest beschamende illustraties van die ongelijkheid.”

Glitter

Volgens Tania Reneaum Panszi, directeur van Amnesty International Mexico, is er een stevige culturele ommekeer nodig om de “sterke patriarchale cultuur van machismo” in Mexico te veranderen.

Mexico-Stad was eerder dit jaar het toneel van protesten tegen het wijdverspreide geweld op vrouwen. De alarmerende situatie werd onder meer geschetst door het geval van een 17-jarig meisje dat door vier politiemannen in hun dienstauto zou zijn verkracht.

De beweging tegen het geweld staat intussen bekend als de ‘Glitterrevolutie’. De naam verwijst naar een voorval waarbij demonstranten de veiligheidsminister van Mexico-Stad op een douche van roze glitters trakteerden.

Door gg
AANGERADEN
Meest recent