Bouw van brug waar Gent al decennia op wacht kan eindelijk starten

Foto: IF

Gent -

De bouw van de Verapazbrug over het Handelsdok kan starten. Vlaams minister van Omgeving ­Zuhal Demir (N-VA) heeft gisteren de omgevingsvergunning afgeleverd.

De Verapazbrug moet de Muidelaan over het water verbinden met de Afrikalaan. Het dossier sleept al decennia aan, maar nu kan het Agentschap Wegen en Verkeer starten met de werken. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) liet gisteravond weten dat ze de omgevingsvergunning heeft afgeleverd.

“De ingreep moet leiden tot een verbetering van de verkeersstromen op de kleine stadsring (R40) en meer ruimte creëren voor voetgangers en fietsers. Er komt ook meer ruimte voor aangenaam stadsgroen”, zegt Demir.

De werken zullen twee à drie jaar duren en omvatten onder meer de sloop van vier oude, verlaten industriële gebouwen en constructies, de heraanleg van de kademuren, de bouw van een dubbele brug (tweemaal twee rijstroken) met afgescheiden fietspad (aan weerszijden) en de totale herinrichting van het openbaar domein in de omgeving.

De brug creëert volgens Demir ook ruimte voor de verlenging van tram 4 tot Dampoort. Die tram zal de nieuwe brug niet gebruiken maar afbuigen naar Dok Noord.

Fietsers en voetgangers kunnen aan beide zijden van de brug in twee richtingen fietsen en wandelen. Ook op de kades aan beide zijden van het water is een gemengde zone voor fietsers en voetgangers voorzien.

Door Sander Luyten
AANGERADEN