Hazard fladdert, Bale in gouden kooi

Terwijl Eden Hazard bezig is om harten te veroveren in Madrid, wordt zijn ploegmaat Gareth Bale nog net niet weggedragen met pek en veren. De aanhang van Real heeft het helemaal gehad met hun blessuregevoelige Welshman en gaf zaterdag een masterclass ‘fluitconcert’. Hier kan ook Hazard beter even bij stilstaan.

Hazard fladdert, Bale in gouden kooi

Terwijl Eden Hazard bezig is om harten te veroveren in Madrid, wordt zijn ploegmaat Gareth Bale nog net niet weggedragen met pek en veren. De aanhang van Real heeft het helemaal gehad met hun blessuregevoelige Welshman en gaf zaterdag een masterclass ‘fluitconcert’. Hier kan ook Hazard beter even bij stilstaan.

Waarom Eden Hazard maar beter lessen trekt uit de fluitconcerten aan het adres van Gareth Bale

Na een reeks van 535 minuten zonder tegengoal - zaterdag onderbroken na een flater van Sergio Ramos – heeft Thibaut Courtois de kritiek van antwoord gediend. En nu ook Eden Hazard over het veld begint te dartelen, is de storm aan zijn adres ook gaan liggen. Maar in Madrid waait het altijd. Dure bomen vangen veel wind. En de duurste is Gareth Bale, met 101 miljoen nog steeds de recordtransfer uit de historie van de Koninklijke. En de jongste jaren wellicht de meest uitgefloten speler. Zaterdag tegen Sociedad (3-1) overschreed de decibelmeter in Santiago Bernabéu de geluidsnormen toen Bale de jonge Rodrygo verving. Gefluit klonk zelden meer striemend. Raakte hij een bal aan, moest de 30-jarige Welshman weer de hoon van zijn eigen publiek verdragen.

Trainer Zinedine Zidane begreep het niet helemaal maar durfde uiteraard de eigen fans niet afvallen. “Ik hoop dat dit niet zo doorgaat voor de rest van het seizoen. We willen dat de fans ons steunen, maar we hebben dat niet in eigen hand. Het publiek heeft het recht om te doen wat ze willen. Maar ik vraag of ze willen applaudisseren voor iedereen. Bale viel uitstekende in.”

Zidane had het nochtans wel moeten weten. Toen de stadionomroeper bij de naamafroeping de Welshman noemde, liet het Madrileense publiek al horen wat ze van hem vinden. Aanleiding voor de weer opborrelende Bale-moeheid was de EK-kwalificatie met Wales. Bale had sinds begon oktober niet meer gespeeld voor Real maar reisde wel af naar zijn land. En hij startte twee keer in de basis. Ondertussen liet hij zich ontvallen dat hij de Spaanse media met momenten “hilarisch” vond. Opeens werden er weer meningen gespuid over Bale en de scherpste kwam van gewezen Real-aanvaller Pedrag Mijatovic. Hij bazuinde in de Spaanse media: “Waar de prioriteiten van Bale liggen? Wales, golf en dan Real Madrid.” Bale is namelijk zo’n golffan dat hij enkele iconische holes liet nabouwen in zijn tuin.

Nadat Wales zich plaatste voor het EK, ging Bale op de foto met een spandoek. ‘Wales, golf, Real Madrid, in die volgorde.’ Een vette knipoog maar in Madrid hebben ze minder gevoel voor humor en werd er nog meer schande gesproken over Bale. In die mate zelfs dat Zidane vragen over zijn broze aanvaller helemaal beu is. “Hij is van onschatbare waarde geweest voor de club, dat zal iedere supporter bevestigen. Ik denk dat hij nog steeds in staat is beslissend te zijn voor ons. Daar gaat het mij om. Verder ga ik niet meer op vragen over Bale in”, zei hij voor de match tegen Sociedad.

Jaarloon ligt te hoog

In 239 wedstrijden voor Real tekende hij voor 104 goals en 67 assists. Bovendien schonk de 30-jarige linkspoot Real met goals in de finale de Champions League in 2014 én in 2018. Desondanks wordt hem niet vergeven dat hij te vaak geblesseerd is, net omdat hij de duurste speler ooit van Real is. Het gefluit aan zijn adres begon al in zijn tweede seizoen, maar uitzonderlijk is het niet. Cristiano Ronaldo maakte het zelfs mee. Maar omdat het ook voor Bale bijna ondraaglijk lijkt, gonst het elke transferperiode van de geruchten. Nu al wordt het Tottenham van Mourinho genoemd. Bale zit echter vast in een gouden kooi. Wegens de transfersom én zijn jaarloon van 28 miljoen euro, een salaris dat nagenoeg nergens wordt gegeven. Tenzij in China, maar die exit weigerde Bale vorig jaar nog. Bale zit vast in een gouden kooi.

Gareth Bale heeft het helemaal verkorven bij de fans van Real Madrid.AP AP

Wat Bale overkomt, moet Eden Hazard tot nadenken stemmen. Nu onze landgenoot op gewicht is en de aanpassing aan Spanje begint te verteren, is zijn oude vorm ook aan het terugkeren. Zaterdag speelde hij geweldig tegen Sociedad maar in de score viel dat niet te lezen. Hazard vindt het terecht vervelend dat hij ondanks zijn goede vorm slechts een goal en een assist kan voorleggen. Want als best betaalde speler én de man van 100 miljoen staat hij onder hetzelfde vergrootglas als Gareth Bale. En die hoe warm het voor hem is geworden in Madrid…

Door Koen Van Uytvange
AANGERADEN