Seizoen van de waarheid voor Fabio Aru: “Presteren of knechten”

Foto: Photo News

Fabio Aru wil na twee verloren seizoenen in 2020 opnieuw meedoen aan de top. “Zo niet zet ik een stap terug”, zegt de Italiaan.

Hij won in 2015 de Vuelta en werd tweede in de Giro, en in 2017 werd hij vijfde in de Tour. Maar daarna ging het bergaf voor Fabio Aru. De 29-jarige Italiaan sukkelde met de gezondheid en had onder meer last van een beknelde liesslagader. Dit seizoen werd hij geopereerd en de renner van UAE Emirates voelt stilaan beterschap. “Ik denk dat ik twee verloren jaren heb gehad, maar ik ben ervan overtuigd dat ik terug kan keren naar mijn oude klimniveau”, zegt een strijdvaardige Aru in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. “Ik weet dat ik de benen heb om bij de toppers te blijven. Na de operatie ben ik veertiende geworden in de Tour, dat doe je niet zomaar.”

Seizoen van de waarheid voor Fabio Aru: “Presteren of knechten”
Fabio Aru in betere tijden: in 2017 won hij een rit in de Tour. Foto: BELGA

In 2020 wil Aru zich op de Giro richten en in het najaar op de Olympische Spelen in Tokio, waar hij als klimmer een gedroomd parcours krijgt voorgeschoteld. Aru legt zichzelf wel druk op, want hij wil niet meer aanmodderen. “Als ik niet met de besten meekan, zal ik overwegen om een stap terug te nemen. En desnoods verder te gaan als knecht voor een ploegmaat die wel met de besten kan wedijveren. Ik houd er niet van om achteraan te bungelen.”

Door Werner Bourlez
AANGERADEN