Abonnee worden? Kies je leesformule

26/11/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Huisartsen krijgen applicatie om soa’s te bespreken met patiënt

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft een online tool ontwikkeld om hulpverleners – in de eerste plaats huisartsen – te helpen bij het bespreekbaar maken van soa’s. Nu bestaat er nog te veel schroom over het thema, klinkt het.

Afhankelijk van het profiel van de patiënt, krijgen de dokters tips om erover te spreken. “Stel dat een man bij de huisarts komt met een depressie na een scheiding”, zegt coördinator Vicky Jespers. “Dan kan de arts aanhalen dat het belangrijk is om zich te laten testen op soa’s, alvorens hij onbeschermd seks zou hebben met een nieuwe partner. Het is de bedoeling dat ze meer inpikken op het verhaal van de patiënt om het ook over soa’s te hebben. Of stel dat er een campagne loopt over seksuele gezondheid in de media, dan kan dat een aanleiding zijn.”

Volgens het KCE is het belangrijk dat de tool er komt omdat het aantal gevallen van chlamydia, gonorroe en syfilis in de lift zit. “Niet alle dokters zijn even vertrouwd met soa’s”, zegt Jespers. “Met de tool geven we per risicogroep mee waarop ze moeten letten, en hoe ze de specifieke soa moeten behandelen.”(jvde)

AANGERADEN
Meest recent