Abonnee worden? Kies je leesformule

26/11/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Fedasil spreekt Francken tegen

80 tot 90 procent van de asielzoekers zijn alleenstaande mannen verscheen de afgelopen dagen in de pers en sociale media. Klopt dit? Neen.” Die boodschap stuurde Fedasil, de federale dienst die instaat voor de opvang van asielzoekers, via sociale media de wereld in.

Het percentage begon te circuleren na berichtgeving van De Morgen over een lezing van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die had dat cijfer gegeven, maar nuanceerde later dat het over de asielcrisis in 2015 ging.

Fedasil geeft nu de correcte cijfers. 51 procent van de asielzoekers zijn gezinnen, 38 procent mannen alleen, 6 procent vrouwen alleen en nog eens vijf procent minderjarigen zonder begeleiding. “We hebben niemand bij naam genoemd”, zegt woordvoerder Mieke Candaele van Fedasil. “Maar dit cijfer ging stevig rond. Het is onze opdracht om correcte informatie te geven. Zeker over zulke gevoelige onderwerpen.”

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) had al aangekondigd dat Fedasil en het Rode Kruis, de grootste uitbaters van asielcentra, harder zouden ingaan tegen fake news. “Wij zijn de overheidsinstelling die wellicht het meest met fake news wordt geconfronteerd”, zegt Candaele. “We willen ons niet op politiek terrein begeven, maar wat verteld wordt kan een kwalijke invloed krijgen. Bijvoorbeeld in gemeenten waar een opvangcentrum komt.”(agy)

AANGERADEN