Hoe bloedbad op lagere school de tenniscarrière van Andy Murray beïnvloedde: “Wij kenden die gast”

Bron © The Guardian, Daily Mail, BELGA

Andy Murray was maandag de prominente gast bij de release van een documentaire die is gemaakt over zijn comeback na tal van blessureleed. Hij vertelde er dat hij weer zonder zorgen kan tennissen, maar achteraf ging het vooral over het meest emotionele stukje beeld. Wanneer de Schot praat over het bloedbad van Dunblane.

“Ik weet dat ik grote toernooien zonder problemen kan spelen, dat heb ik de afgelopen tijd laten zien. Maar het spelen van vijfsetters op een grandslamtoernooi heb ik nog niet ervaren. Dat ga ik ondervinden in Melbourne”, aldus de 32-jarige Schot, papa van twee dochters en een zoontje.

Murray, tweevoudig winnaar van Wimbledon, vreesde vorig jaar dat zijn tenniscarrière voorbij was door aanhoudende pijn in zijn heup. Een operatie in januari pakte echter zo goed uit, dat hij toch zijn rentree kon maken. Eerst voorzichtig in het dubbelspel, later ook weer in het enkelspel. Inmiddels heeft hij alweer een toernooizege, de European Open in Antwerpen, op zijn palmares bijgeschreven. Op de Davis Cup, vorige week in Madrid, sneuvelde hij met Groot-Brittannië in de halve finales tegen latere winnaar Spanje. Murray speelde wel enkel in het eerste groepsduel tegen Nederland mee.

“Ik ben inmiddels zo ver dat ik er niet meer aan denk en vrijuit speel. Maar ik zal pas echt blij zijn als ik een vijfsetter speel en niets voel in die heup”, besloot Murray.

Andy Murray: Resurfacing

Van de documentaire die de Schot voorstelde, bestaat intussen een best straffe trailer:

“Ik voel dat dit het einde is voor mij”, zegt Murray op een bepaald moment met tranen in de ogen. “Mijn lichaam wil gewoon niet meer en mijn hoofd wil niet langer door de pijngrens duwen. Ik hoopte me beter dan dit te voelen na 16, 17 maanden. Het is een emotionele avond omdat het hier eindigt.”

Op 29 november gaat de documentaire in première op Amazon Prime. “Ik vind het niet leuk om mezelf zo te zien voor de camera”, geeft de gewezen nummer één toe. “Het is soms gewoon moeilijk om jezelf zo te zien.”

Dunblane

Een van de dingen die hij in zijn jeugd meemaakte, was het schooldrama van Dunblane. Bij die schietpartij in 1996 vielen 18 doden (16 kinderen en een leerkracht) en 15 gewonden, en is daarmee nog steeds de dodelijkste in het Verenigd Koninkrijk. De dader was Thomas Hamilton, de man waarmee Murray en zijn broer Jamie soms een auto deelden. De Murrays waren op het moment van het drama ook aanwezig in de school.

“Ik was negen toen Dunblane gebeurde”, vertelde Murray in een voicemailbericht aan regisseur Olivia Cappuccini. “Ik ben er zeker van dat dit zwaar was voor alle aanwezige kinderen. Maar wij kenden die gast… We gingen naar zijn kids club, hij had in onze auto gezeten, we hadden hem afgezet aan treinstations enzovoort. “

En die moeilijk periode werd daarna nog zwaarder. “Twaalf maanden later scheidden onze ouders en kort daarna verliet mijn broer het ouderlijk huis (om tennis te gaan spelen op Cambridge, red.). Wij deden alles samen, dus dat was erg zwaar voor mij. Een jaar lang kampte ik met angst en kreeg ik ademhalingsproblemen tijdens het sporten. Maar tennis was iets waarin ik kon ontsnappen want alles stapelde gewoon op. Tennis zorgde ervoor dat ik weer een kind kan zijn, op de court toon ik mijn emoties. Daarom is het zo belangrijk voor mij.”

Hoe bloedbad op lagere school de tenniscarrière van Andy Murray beïnvloedde: “Wij kenden die gast”
Dunblane-dader Thomas Hamilton. De voormalige scoutsleider liep rond 9u30 de turnzaal van Dunblane binnen met vier wapens en doodde zestien kinderen en leerkracht Gwenne Mayor. Daarna pleegde hij zelfmoord. Foto: REUTERS
Door Vincent Van Genechten
  • AANGERADEN
    Meest recent