RTL zet programma’s als ‘Temptation island’ voorlopig stop, na overschrijdend gedrag

Foto: Vijf

De Nederlandse zender RTL gaat voorlopig geen reality tv zoals Temptation island en Love island meer uitzenden. Die beslissing komt er na grensoverschrijdend gedrag in het nieuwe datingprogramma De villa, dat daardoor van het scherm is gehaald. Welke gevolgen dat voor Temptation island bij ons heeft, is nog niet helemaal duidelijk.

In het programma voorspelt een computerprogramma welke van de deelnemende singles – vier mannen, vier vrouwen – het beste bij elkaar passen. Dan mogen ze een week lang met elkaar feesten in een luxueuze villa. En daar gaat het er wild aan toe: alcohol is er bij de vleet en vanaf dag één belanden deelnemers al met elkaar in bed.

Het waren twee fragmenten van het programma op Twitter die voor ophef zorgden. In één ervan sloeg deelneemster Julia herhaaldelijke pogingen van deelnemer Steve af om haar te kussen. Hij was bij haar in bed gekropen en zei: “Ik ben nog nooit zo fucking lief voor iemand geweest als ik voor jou ben.” Hij noemde haar daarna een “stumper” en “dramaqueen”.

In een ander fragment was te zien hoe deelnemer José zich opdrong bij Jady. Hij ging verschillende keren bovenop haar liggen, maar daar ging zij niet op in. Later reageerde hij: “Ik werd bloedje geil, maar gewoon op een goede manier.” Intern onderzoek bracht fouten aan het licht in het productieproces en ook producent Blue Circle heeft maatregelen genomen. RTL heeft een aantal mensen op non-actief gezet en er is een onafhankelijk onderzoek ingesteld om alle feiten aan het licht te brengen.

“Wij stellen Blue Circle verantwoordelijk voor hun aandeel in deze kwestie en kijken kritisch naar onze eigen interne processen”, zegt Peter Van der Vorst, directeur content bij RTL aan RTL Nieuws. “Tot die tijd worden alle programma’s in dit genre opgeschort. De uitkomsten van het onderzoek moeten leiden tot een aangescherpt ethisch verantwoord beleid, waarbij een veilige omgeving voor deelnemers is gegarandeerd. Voor die tijd keren deze programma’s niet terug.”

Geen geschrapte programma’s bij ons

Voor programma’s als Love island en Temptation island bij ons, werkt SBS (waartoe Vijf behoort) samen met RTL. Maar of de beslissing gevolgen heeft bij ons, daar blijft SBS vaag over. “De beslissing van RTL om hun guilty pleasure-programma’s voorlopig op te schorten, staat los van onze producties voor komende seizoenen”, klinkt het. “Onze coproducties gebeuren altijd in nauw overleg, daar zullen we ook in de toekomst altijd de tijd voor nemen. Maar de komende weken staan er geen gezamenlijke programma’s voor uitzending gepland. SBS zal de komende weken dus geen programma’s schrappen.”

Door eadp