Een indrukwekkend rapport

Een indrukwekkend rapport

2

Slechts twee spelers scoorden vóór hun 21ste een triple double met meer dan 40 punten: LeBron James en Luka Doncic.

2

Slechts twee spelers zitten dit seizoen boven een gemiddelde van 25 punten, 7,5 rebounds en 7,5 assists: LeBron James en Luka Doncic.

6

Slechts zes spelers (Oscar Robertson, Russell Westbrook, LeBron James, Larry Bird, James Harden en Michael Jordan) haalden die combinatie over een heel seizoen, maar geen van deze legendes was zo jong als Doncic.

9.8

Alleen LeBron James strooit dit seizoen meer assists per match (11 stuks) dan de 9,8 van Doncic.

15

De voorbije 15 wedstrijden draait Doncic aan een gemiddelde van minstens dertig punten, aangevuld met dubbele cijfers in rebounds en assists, waarmee hij op gelijke hoogte komt van een zekere Michael Jordan.

30.4

Met zijn gemiddelde van 30,6 punten moet de Sloveen dit seizoen slechts James Harden en Giannis Antetokounmpo laten voorgaan als scoorder.

33,32

Alleen Antetokounmpo heeft een hogere PER (player efficiency rating, een cijfer dat een volledig overzicht geeft), maar GA is al aan zijn zevende NBA-seizoen toe. Het verschil tussen beiden is verwaarloosbaar: 33,40 vs 33,32. Nummer 3 James Harden volgt met zijn 30,13 een eind achterop.

90

Slechts één andere speler haalde 2.000 punten, 500 rebounds en 500 assists vóór zijn 90ste NBA-wedstrijd: Oscar Robertson.

99.4

Gemiddeld raakt Doncic de bal 99.4 keer per match, de hoogste score van het hele pak. LeBron James volgt met 96,5 touches op de tweede plaats.

Doncic krijgt lof van zijn grote idool

Nadat beide heren in een onderling duel elk een triple double hadden verzameld, deelde LeBron James na de match een knuffel uit aan Luka Doncic. You’re a bad motherf*****, fluisterde hij Doncic in het oor, net hard genoeg om door de microfoons opgepikt te worden. De jonge Doncic groeide op in Slovenië met James als zijn grote idool. In een daaropvolgend interview meldde de drievoudige NBA-kampioen hoezeer hij Doncic waardeert. “Het is verbazingwekkend dat ik iemand die zelfs niet in Amerika is geboren kan inspireren. Ik heb altijd geprobeerd om een echte ploegspeler te zijn, die zijn ploegmaats betrekt in het spel en Luka is dat ook.”(mv)

Door Marc Vermeiren
AANGERADEN