Abonnee worden? Kies je leesformule

27/11/2019 - Wegwielrennen
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Sofie De Vuyst werd drie weken geleden nog bekroond tot Flandrienne als beste Belgische renster van 2019.   Peter Malaise

Sofie De Vuyst verbijsterd over positieve dopingtest op exogene steroïden

Drie weken geleden was Sofie De Vuyst nog in de wolken met haar eerste titel als Flandrienne, gisteren heerste er verbijstering en ongeloof. Op haar sociale media schreef de 32-jarige renster dat ze bij een controle buiten competitie op 18 september positief getest heeft op exogene steroïden. “Ik tast volledig in het duister hoe dit is kunnen gebeuren. Ik ga er alles aan doen om mijn onschuld aan te tonen.”

Op zaterdag 28 september eindigde Sofie De Vuyst veertiende in de wegrit op het WK. Haar beste prestatie ooit op mondiaal niveau. Zes dagen eerder was ze negende geworden op de gemengde ploegentijdrit. Geen vuiltje aan de lucht, maar nu blijkt dat de beste Belgische wegrenster van 2019 op woensdag 18 september – daags voor haar afreis naar het WK in Yorkshire – bij een test buiten competitie door NADO Vlaanderen positief heeft getest op exogene steroïden, spierversterkende hormonen die niet door het eigen lichaam worden aangemaakt.

De Vuyst kondigde het nieuws zelf aan en schreeuwt op de sociale media haar ongeloof uit. “Ethisch en verantwoord ‘proper’ sporten heeft altijd op de eerste plaats gestaan. Ik tast dan ook volledig in het duister hoe dit is kunnen gebeuren. Ik ben er helemaal kapot van, de ergst mogelijke nachtmerrie is me overkomen. Mensen die me goed kennen, weten hoe ik tegenover doping en valsspelen sta. Ik schreeuw nu dan ook mijn onschuld uit. Ik ga er alles aan trachten te doen om mijn naam te zuiveren.” Om haar onschuld proberen te bewijzen, heeft de partner van de intussen ex-renner Bart De Clercq recht op een tegenexpertise.

Bij de Belgische wielerbond reageren ze ook verbaasd. “Sofie is de laatste van wie ik dit zou verwachten”, zegt bondscoach Ludwig Willems. De Vuyst was twee jaar geleden na een zwaar ongeval op training aan de dood ontsnapt en moest nadien lang knokken om op het hoogste niveau terug te keren. De Spelen van Tokio zijn het laatste grote doel uit haar carrière. De licentiate in de rechten werkt fulltime op de gemeente van Herzele, geld was nooit haar drijfveer in de koers.

Op non-actief

Dankzij haar zege in de Brabantse Pijl versierde De Vuyst een droomtransfer naar Mitchelton-Scott, de ploeg van wereldkampioene Annemiek van Vleuten. De Australische ploeg wacht nu het B-staal af. “In principe kunnen wie ook niets ondernemen tot 1 januari, wanneer haar contract ingaat”, zegt ploegleider Martin Vestby.

Bij haar huidige ploeg Parkhotel-Valkenburg grijpen ze wel al in. “Het is contractueel vastgelegd dat we een renster op non-actief zetten wanneer zo’n bericht naar buiten komt. In dit geval is het een louter formele maatregel, want er zijn dit jaar geen races meer op de kalender”, aldus teammanager Esra Tromp.

Hoofdpunten