Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck zwaar onder vuur tijdens protestacties

Bron © BELGA, VRT

Al de hele ochtend wordt er actie gevoerd aan het Proximus-gebouw in Brussel. Toen de voorzitter van de raad van bestuur, Stefaan De Clerck, daar aan kwam werd hij uitgejouwd. Vakbondsmilitanten wilden verhinderen dat hij het gebouw binnengeraakte. De Clerck beet gepikeerd van zich af en probeerde via een andere ingang binnen te geraken. Ook daar werd hij eerst tegengehouden, maar uiteindelijk slaagde hij erin voorbij de actievoerders te glippen. De raad van bestuur zit woensdagmiddag samen.

Het personeel van Proximus organiseerde de voorbije dagen al verschillende spontane acties.

Om 10 uur begon bij Proximus een paritair comité waarop beide bonden de herstructureringsplannen van de directie zullen verwerpen. De liberale vakbond VSOA is wel voor, maar met de afwijzing van ACOD en ACV is de vereiste tweederdemeerderheid niet meer haalbaar.

Later op woensdagmiddag komt ook de raad van bestuur van Proximus bijeen, die het transformatieplan alsnog kan doorduwen. De vakbonden koesteren echter de hoop dat het sociaal plan alsnog wordt bijgestuurd, zegt Neyens.

Vlak voor de start van het paritair comité vormden de aanwezige vakbondsleden op het plein voor het station Brussel-Noord - dat naast het Proximus-kantoor ligt - “een gebroken hart”. Daarmee alludeerden ze op een actie die enkele honderden personeelsleden in september nog hielden om toenmalig CEO Dominique Leroy een hart onder de riem te steken.

AANGERADEN