Johan Vande Lanotte mengt zich in debat over hervorming RSZ-voordeel voor topverdieners in de sport: “Het doel is dubbel”

Foto: BELGA

Woensdag komen politicus Johan Vande Lanotte (sp.a), Thomas Van Den ­Spiegel (Flanders Classics) en professor fiscaal recht Michel Maus samen met de Pro League om te spreken over de fiscale voordelen van topsporters. De bedoeling is om een “coherent voorstel” uit te werken, aldus gewezen informateur Vande Lanotte in een gesprek met Radio 1.

LEES OOK. Belgische clubvoorzitters schieten RSZ-voorstel van N-VA af: “Ons voetbal wordt misbruikt om in de belangstelling te komen”

Peter Croonen, voorzitter van de Pro League, kondigde afgelopen weekend al een actieplan aan. Hij sprak de afgelopen weken informeel met vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke partijen en legde contacten met onafhankelijke experts die het debat breder moeten trekken. Dat zijn naast ex-informateur Vande Lanotte ook Tomas Van Den Spiegel en Michel Maus. De bedoeling is nog een Waalse specialist toe te voegen aan het panel. Er werd al gesproken met Étienne Davignon. Het huidige trio komt in elk geval woensdag al samen, bevestigt Vande Lanotte.

“We zitten eerst met ons drie samen”, aldus Vande Lanotte. “Daarna spreken we met de Pro League. Het is niet alleen de bedoeling om het fiscaal voordeeltarief te bespreken, maar ook de transfermarkt, de vergoedingen die betaald worden aan managers, de pensioenregeling enzovoort. Op basis daarvan willen we een coherent voorstel uitwerken. Het doel is dubbel. Aan de ene kant willen we jonge sporters kansen bieden, aan de andere kant moet dit maatschappelijk verantwoord zijn.”

Vande Lanotte vindt dat er nu een negatief beeld is van het voetbal en dat er meer duidelijkheid moet komen. Door betere afspraken te maken. “Er heerst een fiscaal misverstand. Buitenlandse spelers betaalden in het vorige systeem 18 procent belastingen, maar dat werd afgeschaft. We moeten nu met ons drie alles op een rijtje zetten en een zo goed mogelijk voorstel uitwerken. Dat Europa dit verdoken staatssteun vindt? Het is ingewikkelder dan dat en een zeer eenvoudige lezing. Dat argument is voor mij het minst zwaarwegend. Dit is een moeilijke taak en gaat dus niet alleen over het bekijken van het fiscaal zekerheidsstelsel. We gaan een algemener voorstel uitwerken.”

En wat is zijn rol dan precies? “Ik zit daar door mijn rol als informateur”, zegt Vande Lanotte. “Ik heb deze problematiek met de verschillende politieke partijen en de Pro League besproken. Ik heb er mijn idee over, maar ga dat vandaag eerst bespreken. We willen iets positiefs voor de maatschappij uitwerken, maar het kind met het badwater weggooien moet je nooit doen.”

LEES OOK. Ook wielerbond volgt hervorming RSZ met argusogen: “Het zou een ploeg 5 miljoen euro kunnen kosten”

De vijf brede pijlers van het plan staan al vast. Bovenaan staat het reglement voor tussenpersonen, maar net daaronder staat transparantie. Het clearing house zal daarbij ter sprake komen, maar het doel is ook om een ethisch charter uit te tekenen met de bankensector. Pijler drie en vier: antifraudemaatregelen invoeren en de professionalisering van de tuchtsancties. Als laatste en belangrijkste punt is er de RSZ-problematiek en bij uitbreiding de bedrijfsvoorheffing en groepsverzekering voor sporters. Bedoeling is om binnen een maand te landen met een voorstel.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN