Gigantische stunt met slotfase die we nog 100 keer kunnen bekijken, heeft ook een emotionele kant: “Ik doe dit voor hen”

Foto: AP

In Amerika zijn ze gek van universiteitssporten. Naast het ‘college football’ is ook het ‘college basketball’ er gigantisch populair. Logisch, want een stunt is er nooit veraf. Vraag dat maar aan het topteam van Duke.

De Blue Devils worden gecoacht door Mike Krzyzewski, die lange tijd het Amerikaanse nationale team onder zijn hoede had, en zijn altijd favoriet voor de titel in april. Met toptalenten als Cassius Stanley en Wendell Moore had Duke dit seizoen nog niet verloren. Met het bezoek van het kleine Stephen F. Austin leek daar geen verandering in te komen.

Maar dat draaide even anders uit. Duke ging op zoek naar een 151ste overwinning op rij tegen een team dat niet in dezelfde ‘conference’ speelt, maar bleef steken op een reeks van 150. De bezoekers pakten in de slotseconden van de verlenging de bal af, waarna Nathan Bain naar de ring spurtte en op de buzzer scoorde: 83-85 voor de Lumberjacks.

Het tot de nok gevulde Cameron Indoor Stadium werd muisstil. Het enige wat er nog te horen was, waren de spelers van Stephen F. Austin die door het dolle heen waren. Ook matchwinnaar Bain kon niet geloven wat er net gebeurd was. Zeker omdat hij een emotionele periode achter de rug heeft. Zijn familie in de Bahamas verloor door een orkaan namelijk hun huis, kerk en school.

“Ik doe dit voor hen”, zei hij na afloop. Bain richtte in september een webpagina op waar iedereen geld kan storten voor zijn familie. Intussen zit hij al aan bijna 14.000 dollar.

Door Vincent Van Genechten
  • AANGERADEN