Strafmaat voor moord op Dilbeekse restauranthouder bepaald: Janssens krijgt 18 jaar cel, Van Vreckem 21 jaar cel

Bron © BELGA

Foto: atb

Dilbeek -

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven heeft de jury Stephanie Janssens en Davy Van Vreckem gisteren schuldig bevonden aan de moord op Stéphane Geens in Dilbeek in september 2015. Vandaag is ook hun strafmaat bepaald: Janssens is veroordeeld tot 18 jaar cel en Van Vreckem tot 21 jaar cel.

Stephanie Janssens (30) en Davy Van Vreckem (42) waren dinsdag schuldig bevonden aan moord op Stéphane Geens in het appartement boven zijn zaak The Pond in Dilbeek op 22 september 2015. De 42-jarige restauranthouder kwam om het leven door vijf schoten met twee wapens.

Het arrest over de strafmaat hield rekening met de ernst van de feiten en de persoonlijkheid van de daders. “Op een gruwelijke wijze werd het leven ontnomen van een geliefde vader. De beschuldigden vertoonden een acuut tekort aan respect voor de fysieke integriteit en in het geval van Van Vreckem ook nog eens voor de eigendom van het slachtoffer.”

LEES OOK. Partner van vermoorde Stéphane (42) komt getuigen in assisenzaak: “Mijn vriend stierf voor drie zalmforellen”

Davy Van Vreckem handelde vanuit hetzelfde misdadig opzet voor de moord en de twee diefstallen en kreeg alleen een straf voor het zwaarste misdrijf. Aan zijn partner en hemzelf werd verweten dat ze onvoldoende schuldinzicht vertoonden, zowel tijdens het onderzoek als op de zitting.

Voor beiden werden verzachtende omstandigheden in acht genomen. “De beschuldigden hebben een gunstig strafregister en deden inspanningen om de voorwaarden van hun invrijheidsstelling na te komen. Voor Stephanie Janssens geldt bovendien dat ze opgroeide in moeilijke familiale omstandigheden.” Het college van rechters en gezworenen moedigde Janssens en Van Vreckem aan om “hun hechtenis aan te wenden voor begeleiding en sociale reclassering”. Het beraad duurde ruim vier uur.

Door atp, evdg
AANGERADEN
Meest recent