Na vier seizoenen koppelt ‘Blind getrouwd’ eindelijk holebi’s: eerste homokoppel voor het altaar

In de vorige editie was er enkel sprake van heterokoppels.

Vier seizoenen en zeventien huwelijken lang lukte het niet. Maar nu heeft ‘Blind getrouwd’ voor het eerst een homokoppel voor het altaar gekregen. Tot grote opluchting van de productieploeg én de kijkers. “De fans en de holebigemeenschap vroegen ons al jaren om een holebikoppel te volgen, maar wij matchen enkel als er écht potentieel is”, zeggen de makers. “Onze experts denken dat ze nu die goede match gevonden hebben.”

Het was de ploeg van Blind getrouwd menens om in het vijfde seizoen een holebikoppel te vormen. Bij het einde van de vorige reeks lanceerde het VTM-programma een expliciete oproep naar homo’s en lesbiennes om zich in te schrijven. Na vier seizoenen met zeventien heteroseksuele trouwpartijen moest en zou er deze keer ook een homohuwelijk plaatsvinden. Afgelopen zomer staken de makers nog een tandje bij, door ook aan te kloppen bij holebiverenigingen, events en andere externe kanalen. En dat heeft z’n vruchten afgeworpen: van de 3.000 mensen die zich inschreven voor het nieuwe seizoen was twaalf procent holebi. De opnames zitten intussen in hun laatste fase, en daarbij volgt Blind getrouwd voor het eerst een homopaar. De identiteit van het koppel blijft nog geheim, maar het gaat om twee mannen uit het Gentse.

“We zijn verheugd dat we dit jaar voor het eerst een homokoppel kunnen volgen”, bevestigt Leen Lombaert, executive producer van Blind Getrouwd. “De voorbije jaren kwam er druk van de kijkers en de holebigemeenschap om een holebikoppel te volgen, maar wij matchen enkel als er écht potentieel is. Die goede match denken de experten nu gevonden te hebben.”

Intensieve screening

Ook tijdens de vorige seizoenen deden de makers pogingen om een homohuwelijk op poten te zetten. Maar toen kwamen er te weinig inschrijvingen binnen om een goede match op te leveren. “Zo’n vijf procent van onze bevolking is holebi. En omdat holebi’s amper tien procent van de inschrijvingen uitmaken, is de poule waaruit wij kunnen matchen al jarenlang beperkt”, vertelt seksuoloog Wim Slabbinck, die als expert aan Blind getrouwd meewerkt en de duo’s helpt samenstellen. “Bovendien is de holebigemeenschap kleiner en kennen holebi’s elkaar vaak al. Dus moeten we extra voorzichtig zijn.”

Dit jaar werd de selectieprocedure intensiever. De geselecteerde holebi-kandidaten werden zorgvuldiger gescreend en uitgenodigd voor individuele infosessies. Met succes. “Het duo dat we hebben gevonden in onze holebi-poule heeft echt potentieel, denken we”, zegt Slabbinck.

Succes in het buitenland

In de buitenlandse versies van Blind getrouwd werden al eerder holebikoppels samengesteld. In Australië, waar het programma Married at first sight heet, trouwden in 2016 twee mannen. Later volgden ook Nederland en Nieuw-Zeeland. Hoeveel koppels er in totaal zullen trouwen in het nieuwe Vlaamse seizoen wordt later bekendgemaakt. Blind getrouwd is komend voorjaar te zien bij VTM.

Door Dennis Van Goethem en Wim Dehandschutter
TOP 10 MEEST GELEZEN