Iraakse betogers steken Iraans consulaat in brand

Bron © BELGA

Foto: AFP

In de heilige stad Najaf, in het zuiden van Irak, hebben betogers woensdagavond het Iraanse consulaat in brand gestoken. Dat hebben journalisten van het Franse persbureau AFP vastgesteld.

De veiligheidstroepen gebruikten traangas en schoten met scherp om de demonstranten uit mekaar te drijven. Daarbij zijn naar verluidt twee betogers om het leven gekomen. Intussen is een uitgaansverbod afgekondigd in de sjiitische heilige stad. In staatsinstellingen wordt donderdag niet gewerkt.

De spontane sociale beweging in Irak trok zich op gang op 1 oktober. Demonstranten willen dat de regering aftreedt, het parlement ontbonden wordt en vragen meer algemeen om een herziening van het politieke systeem en een hernieuwde bestuursklasse. Beloftes van hervormingen door politici hebben de veelal jonge betogers niet kunnen sussen.

Veel onder hen richtten ook hun pijlen op Iran, dat nauwe banden onderhoudt met de machtige politieke partijen en de door de overheid gesteunde milities in Irak sinds de val van dictator Saddam Hoessein. Bij de antiregeringsprotesten vielen al meer dan 350 doden.

Door jvh
AANGERADEN