Sofie De Vuyst wordt na positieve dopingtest verdedigd door advocaat Johnny Maeschalck

© GEERT TRESIGNIE

Om haar onschuld wat betreft de positieve dopingtest op exogene steroïden te bewijzen, zal Sofie De Vuyst beroep doen op advocaat Johnny Maeschalck. De pleiter uit Sint-Genesius-Rode is gespecialiseerd in sportrecht. Begin dit jaar zorgde hij nog voor de vrijspraak van Tosh Van Der Sande.

Bram Vandecapelle & Jan-Pieter De Vlieger

In het kamp van Sofie De Vuyst onthouden ze zich voorlopig van verdere uitleg over de positieve urinetest. “Meer dan wat we dinsdag naar buiten hebben gebracht, kunnen we op dit moment ook niet toevoegen. We beschikken zelf amper over info en tasten volledig in het duister naar de mogelijke oorzaak”, aldus haar partner en inmiddels ex-renner Bart De Clercq.

Omdat het om exogene steroïden gaat, is de gevonden substantie in de urine meer dan waarschijnlijk testosteron. Deze spierversterkende stof kan zowel via een zalf, injectie als in pilvorm worden toegediend. Ook de piste van vervuilde voedingssupplementen is een mogelijkheid.

Exogene steroïden waren in de jaren tachtig en negentig schering en inslag in de sportwereld, maar worden de laatste jaren nog amper gebruikt. In januari jaar werd met de Nederlandse veldrijdster Denise Betsema wel nog een renster op deze verboden stof betrapt. Ook haar tegenexpertise was positief. Betsema staat nog steeds op non-actief.

Aangeboden door onze partners

Lees ook