Hilde Crevits noemt hoger loon voor poetshulpen “heel logische vraag”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) vindt de vraag van de dienstenchequewerknemers naar meer loon “een heel logische vraag”. De loondiscussie is echter een zaak tussen werkgevers en werknemers. Zelf wil de minister bekijken of ze de werkbaarheid kan verbeteren en de rendabiliteit in de sector kan verhogen. Dat zei ze in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

De zowat 145.000 poetshulpen en werknemers van strijkateliers die betaald worden met dienstencheques vragen – conform het interprofessioneel loonoverleg van begin dit jaar – 1,1 procent meer loon. Ze voeren donderdag een eerste keer actie. De werkgevers willen voorlopig niet verder gaan dan een eenmalige loonpremie.

LEES OOK. Gerda, Cecile en honderden andere huishoudhulpen komen op straat: “Werken tot we erbij neervallen, maar amper geld en respect” (+)

Crevits heeft begrip voor de vraag om meer loon. “Wat mij betreft, is dat absoluut een te rechtvaardigen vraag van de werknemers als je de verloning van vandaag ziet”, zei Crevits. Ze wees erop dat ook de dienstenchequebedrijven hebben kunnen genieten van de taxshift, die de werkgeversbijdragen aanzienlijk heeft verlaagd.

Dienstenchequebedrijven stellen dat hun marges te beperkt zijn om aan de gevraagde looneisen tegemoet te komen. Crevits heeft wel oren naar de verzuchtingen van de bedrijven en is bereid te bekijken hoe de rendabiliteit verhoogd kan worden. Ze heeft de administratie om een studie gevraagd.

AANGERADEN