Zeven nominaties voor Zwangere Guy, maar ook Balthazar is er klaar voor: dit zijn de grootste kanshebbers op de MIA’s

© Raymond Lemmens

Geen tweestrijd tussen Angèle en Niels Destadsbader deze keer. Eén naam trekt als torenhoge favoriet naar de MIA’s: Zwangere Guy (31). De Brusselse rapper zet na een boerenjaar liefst zeven nominaties voor de Vlaamse muziekprijzen achter z’n naam. Zo belichaamt hij meteen de twee trends van 2019: urban en Nederlandstalig zwaaien de plak.

Dennis Van Goethem

Geen verrassing, die zeven nominaties voor Zwangere Guy – ofte Gorik van Oudheusden. De ‘Brusseleir van ’t joêr’ ving dit jaar bakken lof voor zijn plaat Wie is Guy?, verkocht drie keer de Ancienne Belgique uit en kroonde zich met shows op onder meer Rock Werchter en Pukkelpop tot de koning van de festivalzomer. Een productieve vorst, bovendien, want volgende week brengt hij met Brutaal al een opvolger voor Wie is Guy? uit.

Begin deze maand maakte Zwangere Guy op de Red Bull Elektropedia Awards zijn favorietenrol al eens waar. Hij verzilverde er vier van zijn vijf nominaties, waaronder die voor ‘artiest van het jaar’. Ook op de Music Industry Awards duikt hij op in alle belangrijke categorieën. Naast ‘album’, ‘solo man’, ‘Nederlandstalig’ en ‘urban’ maakt Zwangere Guy kans op gegeerde sectorprijzen als ‘auteur/componist’, ‘live act’ en ‘videoclip’.

Sterk deelnemersveld

Niet dat Zwangere Guy het straks in de schoot geworpen krijgt. De Belgische muziek beleefde een wonderjaar, en dat vertaalt zich in een ijzersterk deelnemersveld (zie hiernaast). Vooral de urban- en Nederlandstalige artiesten springen uit het pak. Hiphop en r&b zijn goed vertegenwoordigd dankzij Zwangere Guy, Tourist LeMC, Brihang, Charlotte Adigéry, blackwave. en Roméo Elvis. En met onder meer Clouseau, Niels Destadsbader, Dana Winner, Willy Sommers en Het Zesde Metaal gaat meer dan een derde van de nominaties naar artiesten die in de moedertaal zingen.

Eerder werd al aangekondigd dat Arno een carrièreprijs krijgt. Later wordt nog de winnaar van de Sector Lifetime Achievement Award bekendgemaakt. De MIA’s worden uitgereikt op donderdag 6 februari, in het Brusselse Paleis 12. Stemmen kan tot en met 8 december via www.mias.be.

Aangeboden door onze partners

Lees ook