Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Abonnee worden? Kies je leesformule

Elke week verdwijnt er een slagerij in Vlaanderen: “Het is een té hard leven”

Ze krijgen van alles de schuld en de klanten lopen weg: een vijfde minder beenhouwerijen in tien jaar tijd

Elke week verdwijnt er een slagerij in Vlaanderen: “Het is een té hard leven”

Foto: Inge Kinnet

De slagerij bloedt. Elke week verdwijnt er één in Vlaanderen, en de komende jaren zal de kaalslag nog sneller gaan. Met dank aan onze supermarktgemakzucht en onze zinkende vleesappetijt. Maar er zijn er die standhouden. Door terug naar de roots te gaan: door beesten te kweken, ze zelf te slachten en te verkopen in een ouderwetse beenhouwerij. Of omgekeerd: door van hun slagerij een gesofisticeerd maaltijdbedrijf met twintig man personeel te maken. “Het is nu dat we moeten sparen, want onze winkel krijgen we aan de straatstenen niet meer verkocht.”

Ze bestelt worsten, en een potje salade van geroosterde beenham. In ’t geniep. Haar beste vrienden hebben een beenhouwerij, zegt ze. Maar toch komt de dame soms naar hier. “Omdat de saucissen en de slaatjes ...