Nieuw spoor in verdwijning Théo Hayez? “Hij moet die zwerver gekruist hebben”

Bron © Daily Mail, The Australian

Er is een nieuwe theorie in de verdwijningszaak rond Théo Hayez. Een mysterieuze man, wellicht een zwerver, zou gekampeerd hebben vlakbij de plaats waar de jonge Belg verdween, en weet mogelijk meer over de laatste wandeltocht van de backpacker. Dat zeggen lokale vrijwillige speurders.

Théo Hayez is voor het laatst gezien op 31 mei in het Australische kuststadje Byron Bay, een paradijs voor surfers en backpackers. Die avond bracht hij een bezoek aan de bar Cheeky Monkey’s, waar hij omstreeks 23 uur weer vertrok. Eerst had alles op een gewoon avondje uit geleken. Hij dronk twee biertjes, danste wat, lachte, maar toen hij terugkwam van het toilet werd hij plots buitengezet. Een camera legde het laatste moment vast waarover echt duidelijkheid is: Théo keek op zijn telefoon en sloeg een zijstraat in. Een opmerkelijke keuze, want in plaats van terug te keren naar zijn hostel, nam de achttienjarige Belg uiteindelijk een pad door bosrijk gebied richting Tallow Beach. “Moeilijk en pikdonker terrein”, zei Tommy Volk, een dakloze man die er kampeert, daarover. “Dit is een jungle.”

LEES OOK. Nicht volgt route van Théo Hayez op nacht van verdwijning: “Hij moet drugs genomen hebben. Als je bij je verstand bent, kom je hier niet”

Nieuw spoor in verdwijning Théo Hayez? “Hij moet die zwerver gekruist hebben”
Théo Hayez is voor het laatst gezien op 31 mei in het Australische kuststadje Byron Bay Foto: rr

Op de weg die Théo nam, recht waar hij vanuit de bosjes op het strand uitkwam, lag ook de geïmproviseerde slaapplaats van een zwerver. Volgens nieuwswebsite The Australian is het goed mogelijk dat de twee elkaar kruisten. Eén van de vrijwilligers die meezoekt naar de Belg heeft het over een lange, magere man met verwilderd haar en een bruine baard. “Maar zijn kamp was wel goed gemaakt. Zeer schoon en georganiseerd. Hij had ook een zeil die onderdak bood en een surfplank”, zei Renee Scott. Volgens de vrouw verstopte de dakloze man zich wel toen zoekteams hem probeerden te benaderen.

Pas later bleek de man dezelfde persoon te zijn als de eigenaar van een rijbewijs dat werd gevonden op Tallow Beach, de plek waar het laatste spoor naar Théo doodloopt. Daags nadien was het kamp van de zwerver verdwenen. Een team van lokale vrijwillige speurders is nu op zoek naar de man.

Zijn familie zegt al zo’n vijf jaar geen contact meer te hebben met de man, die dakloos is en mentale problemen zou hebben. “Hij is doorgedraaid”, zegt zijn zus in The Australian. “Als iets niet op zijn manier gaat, begint hij gewoon te schreeuwen. Hij denkt dat iedereen achter hem aan zit. Hij denkt dat de politie hem achterna zit.”

LEES OOK. Nieuwe getuigen in zoektocht naar Théo Hayez: weten rugzaktoeristen die strandfeestje hielden vlak bij plaats waar Belg verdween meer?

De officiële zoektocht naar Théo Hayez werd in september afgeblazen, maar vrijwilligers speuren – in samenspraak met de familie Hayez – nog steeds naar de jongeman.

Nieuw spoor in verdwijning Théo Hayez? “Hij moet die zwerver gekruist hebben”
Foto: David Murray
Door evdg
AANGERADEN