Amazonewoud verliest meer dan 10.000 vierkante kilometer in jaar tijd

Voor het eerst sinds 2008 is in een jaar tijd meer dan 10.000 vierkante kilometer ontbost in het Braziliaanse Amazonegebied. Dat komt overeen met een derde van de oppervlakte van België.

gg

Tussen augustus 2018 en juli 2019 is het grootste tropische regenwoud ter wereld in totaal 10.100 vierkante kilometer kleiner geworden. Een jaar eerder verloor het Amazonegebied in dezelfde maanden 7.033 vierkante kilometer. Er vond dus een stijging van 43 procent plaats.

De ontbossing van de inheemse gebieden steeg zelfs tot 74,5 procent, blijkt uit de gegevens van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Daar ging tussen augustus 2018 en afgelopen juli tot 423,3 vierkante kilometer verloren, ten opzichte van 242,5 vierkante kilometer een jaar eerder.

Klimaatcriticus Bolsonaro

In de referentieperiode zitten de eerste zeven maanden van de ambtstermijn van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro. Die staat bekend als een klimaatscepticus die meer houtkap in het regenwoud toestaat ten gunste van mijn- en landbouwactiviteiten. Vooral sinds juni zou de houtkap significant gestegen zijn.

Bolsonaro verwees de voorbije week naar traditionele praktijken die op bepaalde momenten van het jaar de ontbossing en de bijhorende bosbranden veroorzaken. Eerder dit jaar verkondigde hij dat het verloren moeite was om te trachten de ontbossing of de branden te stoppen. Volgens Bolsonaro zijn ze immers het gevolg van “iets cultureels”.

Piek, daling en nu weer stijging

De ontbossing van het Amazonegebied bereikte een piek tussen augustus 2007 en juli 2008. In die periode sneuvelde 12.287 vierkante kilometer van het woud. De jaren erna zette zich een daling in. Aan die trend lijkt nu dus een einde gekomen.

bekijk ook

Bolsonaro verwijt Macron “kolonialistische mentaliteit” over Amazonewoud, maar overweegt nu toch het leger in te zetten

Amazonewoud staat in brand: zo veel rook dat het in São Paulo voortdurend nacht lijkt

Uitzonderlijk: beelden gemaakt van lid van Amazonestam

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten