Zweeds Hollywoodscenario kan wel eens slecht nieuws zijn voor Zlatan Ibrahimovic: “Hij heeft een grens overschreden”

Het Zweedse Malmö FF behoudt alle kansen op kwalificatie voor de zestiende finales van de Europa League. De ex-club van Zlatan Ibrahimovic won donderdag met 4-3 van Dynamo Kiev.

En hoe! Tot de 96ste minuut stond het 3-3 in Zweden. De bezoekers uit Oekraïne hadden in de 77ste minuut met z’n tienen verrassend gelijkgemaakt via Benjamin Verbic. De spanning steeg in Malmö en toen ontplofte het stadion. Markus Rosenberg scoorde in extremis de winning goal, waardoor de Zweden nu 8 punten tellen in Groep B. Twee meer dan Kiev en eentje minder dan FC Kopenhagen.

Wat het allemaal heel speciaal maakte, was het feit dat de 37-jarige Rosenberg zijn allerlaatste thuiswedstrijd speelde voor de club waar het voor de spits allemaal begon. De Zweed schreeuwde het uit en vierde zijn winning goal tussen de supporters. Op 12 december speelt Rosenberg, die ook voor onder andere Ajax en Werder Bremen uitkwam, zijn laatste wedstrijd. Op het veld van FC Kopenhagen voor een plek in de zestiende finales van de Europa League.

Kwalificatie of niet, Rosenberg hangt sowieso zijn schoenen aan de haak. De man die geboren werd in Malmö en vader van twee sloot zijn competitiecarrière eind oktober al af met twee doelpunten en wordt beschouwd als een clubicoon.

Zlatan

Dat is mogelijk slecht nieuws voor Zlatan Ibrahimovic. Diens standbeeld werd in brand gestoken nadat hij bekendmaakte te investeren in een andere Zweedse club, Hammarby. ‘Ibra’ werd weggezet als een “judas” en dus lijkt Rosenberg nu de nummer één. Met binnenkort een standbeeld? Wie zal het zeggen. De Zweedse held kreeg na afloop van de wedstrijd uiteraard enkele vragen over Ibrahimovic en hield daarbij geen blad voor de mond.

“Voetbal is de voorbije jaren heel zakelijk geworden”, zei Rosenberg. “In 2019 gaat het allemaal verder dan liefde voor een club, dat moet je beseffen. Maar het blijft een evenwichtsoefening tussen dat eerste accepteren en houden van een club. Ik vrees dat Zlatan die grens overschreden heeft. Ik denk niet dat hij Malmö kwaad wil doen en wat er gebeurd is, hoort niet thuis in deze stad. Maar hij moet ook weten dat hij voor een hele generatie een voorbeeld was en nog steeds is. Ik, een standbeeld? Laat dat maar, dat is niet nodig.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN