Aanranding, diefstal en drugs: 144 kleuters pleegden vorig jaar een misdrijf in ons land

© Shutterstock

144 kleuters hebben vorig jaar in Vlaanderen en Brussel een “als misdaad omschreven feit” gepleegd. Dat blijkt uit gegevens die Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA) verzamelde bij politie en parketten. Parys telde 1.257 kinderen onder twaalf jaar die feiten pleegden, die uiteindelijk werden gemeld bij politie en parket. In 144 gevallen was het kind jonger dan zes.

cel

“Kinderen werden bijvoorbeeld ingeschakeld door volwassenen bij het smokkelen van drugs, of bij een inbraak”, zegt Parys. “In meer dan twintig gevallen is de politie naar het gerecht gestapt wegens een ernstig geval van slagen en verwondingen aan een ander kind.” In tien gevallen was er sprake van aanranding of verkrachting.

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen niet verschijnen voor de jeugdrechter. “Het jeugddelinquentierecht is niet van toepassing”, zegt Parys. “Dat is logisch omdat ze per definitie geen schuldinzicht hebben. Ze hebben vooral recht op hulp en behandeling.”

“Daarom moeten we verontrustend gedrag tijdig kunnen detecteren”, zegt Parys. “We moeten risicofactoren in kaart brengen, en via bijvoorbeeld artificiële intelligentie sneller opsporen om gepast en omkaderd te kunnen optreden.”

LEES OOK

Nu in het nieuws