Prins Laurent opent Legotheek voor kansarme gezinnen: “Een teken van vriendschap”

Kortrijk -

Zaterdagmiddag werd de Legotheek in de Kortrijkse Deelfabriek geopend. De Legobibliotheek richt zich op kansarme gezinnen. Een uniek project, vindt ook prins Laurent en daarom zakte hij af naar de opening van het nieuwe initiatief.

Geen officieel koninklijk bezoek, maar een teken van vriendschap. Dat maakt prins Laurent wel heel duidelijk bij de opening van de Legotheek in de Kortrijkse Deelfabriek. De prins is een liefhebber van het Deense speelgoed en als het dan nog eens voor een goed doel is, dan wou hij er zeker bij zijn.

De Legotheek is er namelijk op gericht om ook kinderen uit kansarme gezinnen te kunnen laten spelen met Lego. Ze kunnen ter plekke aan de slag gaan, maar ook blokjes ontlenen. Voor een abonnement betaalt een gezin uit die doelgroep namelijk amper 20 euro en daarmee kan het het hele jaar door twee sets ontlenen voor een duur van twee weken – een ‘gewoon’ gezin betaalt dan weer 45 euro. “We zijn ook van plan om workshops te geven, enkele plaatsen zullen dan gratis zijn voor onze doelgroep”, zegt initiatiefneemster Sophie Deprez.

Een lovenswaardig initiatief, vindt de prins. “Het is zeldzaam om mensen te vinden die hun leven geven voor anderen in een wereld waar mensen zoveel aan zichzelf denken”, complimenteerde hij Sophie. “Het is uniek hoe zij kinderen geluk schenkt door middel van Lego. Geen mooie woorden, maar de waarheid, daarom dat ik hier dan ook als vriend ben.”

Voor de gelegenheid nam hij ook zijn zoon Nicolas mee, want ook hij bouwt regelmatig eens een kunststukje uit de kleurige blokjes. “Mijn zoon zou later graag ingenieur worden. Hij bouwde dan ook al de moeilijkste Legosets en dat in de helft van de voorziene tijd”, vertelt hij als een trotse vader. “De Lego-cultuur is nu eenmaal ideaal om je creativiteit te ontplooien.”

Dat de prins in een vrolijke bui was, toonde hij niet enkel door de vele vragen die hij stelde en de lange gesprekken die hij aanging met Sophie. Hij ging, samen met zijn zoon, gewillig op de foto met enkele aanwezigen. Zoals de achtjarige Lola Lapauw. “Het was de eerste keer dat ik de prins in het echt zag. Ik was dan ook wat bang om het hem te vragen, maar nu zullen er wel velen jaloers zijn dat ik een foto heb met hem”, vertelde Lola achteraf.

Door Joerie Dewagenaere
AANGERADEN
Meest recent