Bondscoach Roberto Martinez verlegt met spijt in het hart basiskamp van Tubeke naar Sint-Petersburg: “Had allemaal beter gekund”

Foto: BELGA

In de gegeven omstandigheden was Roberto Martinez niet de gelukkigste bondscoach. “De volgorde van de wedstrijden had beter gekund, sportief én logistiek”.

Veel was er natuurlijk niet meer om naar uit te kijken deze loting. De tegenstanders Rusland en Denemarken lagen al vast. Met Finland en niet Wales erbij werd groep B definitief samengesteld. Finland of Wales, dat liet de bondscoach koud. Wat hem wel interesseerde, was de volgorde van de wedstrijden. Met eerst Sint-Petersburg (13 juni tegen Rusland), dan Kopenhagen (18 juni tegen Denemarken) en tot slot weer Sint-Petersburg (22 juni tegen Finland) was Martinez helemaal niet blij.

“Dit had allemaal beter gekund”, aldus Martinez. “Ten eerste is er het feit dat we die eerste twee wedstrijden tegen thuislanden spelen, dat heeft in de geschiedenis van alle WK’s en EK’s nog nooit een land gedaan. En je weet hoe dat gaat. Die landen zijn dan nog helemaal opgeladen. Bovendien moet ik mijn vooropgesteld idee schrappen. Ik wilde een thuisbasis in Tubeke, ons nationaal voetbalcentrum. Maar het is natuurlijk geen goed idee om tijdens een toernooi zoveel te reizen. Dus plannen we onze thuisbasis van tien à elf dagen maar best in Sint-Petersburg. We zullen onze voorbereiding wel gewoon in Tubeke doen.”

De sportieve waardemeter dan. De Rode Duivels zijn torenhoog favoriet in groep B. Rusland werd niet eens een maand geleden nog met 1-4 de oren gewassen. De Denen zijn de Denen: degelijk, maar zeker geen uitzonderlijke generatie. Finland neemt dan weer voor het eerst in zijn geschiedenis aan een groot toernooi deel.

“Rusland zal niet het Rusland zijn dat we begin deze maand in Sint-Petersburg troffen”, voorspelt Martinez. “Ik moet maar verwijzen naar het WK vorig jaar, waar ze ook thuisland waren. Ze schakelden in de tweede ronde Spanje uit en verloren pas met de strafschoppen van Kroatië. Ze zullen er staan op hun toernooi. Niet aan twijfelen. De Denen zijn een team dat maturiteit en persoonlijkheid combineert. Ik heb hun kwalificatie gevolgd. Wie in Dublin de kwalificatie kan veiligstellen, stelt iets voor. Met spelers als middenvelder Eriksen en doelman Schmeichel hebben ze kwaliteit hoor. En ze zijn ooit al eens Europees kampioen geworden. Toen verwachtte ook niemand iets van hen.”

“Dat Finland het zwakke broertje van de groep is? Ja, maar ze hebben zich toch relatief makkelijk als tweede in hun groep geplaatst. Het is hun eerste deelname aan een groot toernooi. Je weet wat zoiets kan teweegbrengen. Denk aan IJsland op het EK vier jaar geleden. Het is een heel solide team dat echt speelt volgens zijn waarden. Collectief en met volle overgave. Het wordt moeilijk spelen, daar twijfel ik geen seconde aan.”

Door Ludo Vandewalle in Boekarest