Jongerenbende overvalt buurtwinkel, uitbater kan hen onderscheppen: “Dat zijn beelden die je associeert met straatbendes uit Chicago, maar toch niet in Ternat?”

Ternat -

Een groepje van een vijftiental jongeren heeft zaterdagavond een snelle roofoverval uitgevoerd op een krantenwinkel in de Statiestraat. De daders wilden per trein vluchten maar dat kon de uitbater verhinderen.

Zaterdagavond omstreeks 19.25 uur stormden een vijftiental jongeren buurtwinkel ’t Kruikje in de Statiestraat binnen met als doel om op een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk dingen mee te graaien. “Op onze camerabeelden kunnen we een dertiental daders zien in de winkel, maar buiten staan er ook nog enkelen te wachten. Ze liepen verspreid de winkel binnen en probeerden zo veel mogelijk uit de rekken te graaien. Dankzij het kordaat ingrijpen van de uitbater is dat min of meer mislukt”, wil de mede-eigenares anoniem reageren. De daders vluchtten nadien naar het nabijgelegen station waar ze de vlucht wilden nemen via de trein van 19.29 uur.

Jongerenbende overvalt buurtwinkel, uitbater kan hen onderscheppen: “Dat zijn beelden die je associeert met straatbendes uit Chicago, maar toch niet in Ternat?”
Op de camerabeelden is te zien hoe de daders slechts tien seconden in de winkel zijn. Foto: mvl

“Nadat de uitbater de daders uit de winkel had verjaagd, ging hij hen achterna. Hij zag hoe ze de trein op vluchtten en probeerde deze te doen stoppen. Het tumult moet door de conducteur gehoord zijn, want de trein bleef effectief staan in het station. Omdat de deuren gesloten bleven, kon niemand er nog in of uit. Interventieploegen van de lokale politie kwamen ter plaatse en via camerabeelden konden we verschillende daders identificeren”, reageert de eigenares die het kordate en efficiënte optreden van de uitbater looft. De politie onderzoekt de zaak nu, het is niet duidelijk hoeveel verdachten er uiteindelijk werden aangehouden en of er enkelen konden ontkomen.

Chicagotoestanden

De eigenares van het winkeltje vindt het hele voorval van zaterdagavond hallucinant. “Dat zijn camerabeelden die je associeert met bijvoorbeeld straatbendes uit Chicago, maar toch niet met feiten in Ternat? Op de beelden herkende ik enkele boefjes die ik al uit de winkel heb moeten zetten, ze hangen hier regelmatig rond. Ik vermoed dat het minderjarigen zijn die met de trein naar hier afzakken en onder druk van een bendeleider zulke feiten plegen. Er moet tegen opgetreden worden voor die kleine boefjes zware criminelen worden.”

“Gekende jongerenbende uit de Denderstreek”

Het gaat volgens de Ternatse burgemeester Michel Vanderhasselt (CD&V en Volks) om een groep jongeren uit de Denderstreek die al vaker in Ternat voor overlast heeft gezorgd. Dat was ook vorig weekend nog het geval in het park Kruikenburg in het centrum van Ternat, toen de groep een baseball, ijzeren staven en messen bij zich bleek te hebben.

Vanderhasselt hoopt dat het gerecht een afdoend gevolg zal geven aan deze overval en pleit ervoor om op een aantal ‘gevoelige’ plekken zoals het park Kruikenburg en de stationsomgeving camera’s te hangen. Nog volgens de burgemeester zijn “slechts enkele” kunnen ontsnappen. “De opgepakte jongeren werden kort nadien terug vrijgelaten.”

Door Matthias Vanhamme
AANGERADEN