Julian Alaphilippe krijgt Vélo d’Or, Mathieu van der Poel vierde

Foto: Alexis Réau/L’Équipe

Julian Alaphilippe is door het Franse wielermagazine Vélo Magazine verkozen tot Vélo D’Or 2019. De Franse springveer van Deceuninck-Quick Step is merkwaardig genoeg de eerste Fransman in 25 jaar die de prijs in ontvangst mag nemen.

2019 was op zijn minst gezegd een grand cru voor Alaphilippe. Hij won Milaan-Sanremo, Strade Bianche, de Waalse Pijl en twee etappes in de Ronde van Frankrijk. In diezelfde Tour reed hij ook veertien dagen in het geel en deed hij zelfs de grote klassementsrenners twijfelen of ze hem wel aan konden. In totaal won de Fransman 12 wedstrijden.

Op de tweede plaats kwam de Colombiaanse Tourwinnaar Egan Bernal, voor de Sloveen Primoz Roglic. Mathieu van der Poel werd vierde. Alaphilippe volgt Alejandro Valverde op op de erelijst. Op die lijst staat overigens maar één andere Fransman: Laurent Jalabert in 1995. Alaphilippe won zelfs beide awards: die van beste Fransman én die van beste internationale renner.

De Vélo d’Or bestaat sinds 1992 en wordt gekozen door een panel van beroepsjournalisten. Philippe Gilbert is de laatste Belgische winnaar van de Vélo d’Or (2011). Tom Boonen (2005) en Johan Museeuw (1996) staan ook op het palmares.

“Ik ben bijzonder gelukkig met mijn fantastische seizoen. De Vélo d’Or winnen is een geweldige manier om dit jaar af te sluiten”, aldus de nieuwe chouchou van het Franse wielrennen op zijn teamwebsite. “Ik wil iedereen bedanken die voor me stemden en beslisten dat ik deze mooie trofee mocht ontvangen. Het is een grote eer. Ik heb er een onvergetelijke campagne opzitten met vele mooie momenten. Van mijn eerste monument in maart tot het dragen van de gele trui voor twee weken.”

Door Laurens Van Heuverswijn