Ex-nieuwsanker Sigrid Spruyt wordt ijsbeer

Foto: vrt / Jan Van der Perre

Zo zag u voormalig VRT-journaalanker Sigrid Spruyt (55) nog nooit: als ijsbeer. Ze gelooft zo in de helende krachten van koud water, dat ze er een boek over heeft geschreven. Haar tweede dit jaar, overigens. Eerder dit jaar bracht ze al een boek uit over haar laatste jaren als nieuwslezeres bij de VRT, volgens velen een persoonlijke afrekening. “Het zou mooi zijn, als dit boek meer naar waarde zou worden geschat.”

Dagboek van een ijsbeer, zo heet het nieuwe boek van Sigrid Spruyt. “Ik ben eigenlijk nog een jonge ijsbeer. Ik ben ermee gestart in september vorig jaar en hield meteen een dagboek bij. Het was een spannend avontuur. Ik wist niet waar ik aan begon en of ik het kon. Zou ik de winter door geraken?”

Dat dagboek verhoogde de druk nog, zegt Spruyt, want “stoppen betekende ook geen boek, hoogstens een kortverhaal. Het klimaatprotest van Greta Thunberg startte op het moment dat ik aan mijn ontdekkingstocht begon. IJsberen verbinden ons als symbool van de opwarming. Het klimaat is een belangrijke rode draad in mijn boek.”

Ex-nieuwsanker Sigrid Spruyt wordt ijsbeer
Sigrid Spruyt voelt zich herboren telkens als ze ijsbeert. “Alsof je een shot levenselixir krijgt.” Foto: Jan Van der Perre

Spruyt dicht koud water in haar boek een helende kracht toe: water dat werkt als een medicijn. “Veel ijsberen beginnen eraan in een moeilijke periode in hun leven. De redenen verschillen en doen minder ter zake. Belangrijk is dat we de heilzaamheid van koud water ontdekken. Pijn, stress, ziekte, ouderdom of hartzeer: het spoelt alles van je af. Elke keer weer kom je er herboren uit, lachend en goedgezind.”

“Het schrikt niet meer af omdat we weten dat koud water geen boeman is, maar net een redder in nood, een vriend. Uiteraard moet je geen halfuur in ijswater gaan liggen. Je moet opwarmen en ieder heeft zijn manier. Mijn vuistregel is maximaal even veel minuten als het aantal graden. Even lijkt het alsof je de ijzige dood aanraakt, om daarna springlevend weer op te veren. Je krijgt een shot levenselixir, het is echt onbeschrijfelijk.”

Kritisch voor de pers

Een dagboek is altijd persoonlijk. Er vloeit veel in samen, en zo duikt ook haar eerste boek nog even op, Dagboek van een anker. Dat verscheen in februari en ging over Spruyts laatste jaren als nieuwslezeres en haar onvrede met het VRT-beleid. Volgens haar maakte dat beleid het populisme groot. Maar sommigen stelden haar boek voor als een persoonlijke afrekening met de openbare omroep en bepaalde ex-collega’s. “Het zou mooi zijn als dit tweede boek meer naar waarde geschat wordt. Door lezers en niet door sensatiezoekers die een misvormd beeld ophangen door dingen uit de context te halen. Dit boek is trouwens veel positiever en gaat niet over de VRT, al blijft het kritisch voor populisten en voor de pers. Hoe die is omgegaan met de klimaatkwestie, bijvoorbeeld. Eerst werd er een hype van gemaakt en was het hot. Goed om te scoren en te verkopen. Maar al snel verdween het echte thema en gleed het af naar bijzaken, personenkwesties. Met de verkiezingen in mei waren pers en publiek het klimaat al beu. Nochtans is het een levensbelangrijk thema, géén hype. En het gaat niet om strijd, maar om verbinding. Om contact. Met elkaar, met de natuur. Daarvoor komen de ijsberen ook met zovelen naar hier. Het gaat om verbondenheid.”

Ex-nieuwsanker Sigrid Spruyt wordt ijsbeer
Spruyts vuistregel: maximaal even veel minuten in het water blijven als het aantal graden van het water. Foto: Jan Van der Perre
Ex-nieuwsanker Sigrid Spruyt wordt ijsbeer

Dagboek van een ijsbeer, Houtekiet, 292 pagina’s, 21,99 euro.

Door Dominique Piedfort
Meest recent