Cultuuragenda. Trixie, Tool, Daan, Fulco, bakken jong talent maar vooral een hart voor vluchtelingen

Foto: if

Gent - De dagen worden alsmaar korter, maar dat betekent niet dat u zich achter neergelaten rolluiken moet opsluiten. Mogelijkheden genoeg om muzikaal uit te breken deze week, met toch redelijk ronkende namen: Tool (weliswaar niet de echte, maar een tributeband), Trixie Whitley, Fulco, Daan met Dead Man Ray, en ga zo maar even door. En u kan ook een nacht gratis de musea induiken. En niet te vergeten: Gentenaar Frederik Sioen organiseert in de Gentse Opera een benefiet voor vluchtelingen.

The Perfect Tool
Dinsdag 3 december, 19 u, Zaal Goedleven, Goedlevenstraat, Oostakker

Niet de echte, maar wel de perfecte. Dat pretendeert de naam van de tributeband alvast. De echte Tool, die zagen wij voor het eerst in de eerste helft jaren 90, toen Rock Werchter nog Torhout-Werchter was, en toen er ook op vrijdagavond al concerten waren. Zoonlief liet toon een Toolpetje signeren door Maynard James Keenan, de frontman van Tool. Maar dat waren de echte, die dit jaar nog eens op Werchter stonden. 

Tributeband The Perfect Tool speelde in 2017 al eens een uitverkochte concertzaal van de Vooruit plat, en toert nu in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dank zijn concertorganisator Democrazy doen ze een tussenstop in zaal Goedleven. Goedleven is een muziekcentrum waar allerlei muziek- en dansopleidingen gegeven worden, maar recent is er ook een concertzaal. Laat het dinsdag een test zijn of de vroegere koekjesfabriek stevig genoeg gebouwd is om de Toolstorm te doorstaan. 
Meer info.

Trixie Whitley
Woensdag 4 december, 20u30, Concertzaal Vooruit

Het is altijd een beetje onnozel te zeggen dat het onnodig is een artiest voor te stellen, en dan toch een hele uitleg te geven over wat die artiest al gedaan heeft. Niet dus. Kortweg: ze komt! Trixie Whitley. Een artieste die van overal is, en zich nergens thuis voelt. Na de zomerconcerten rond haar meest recente plaat Lacuna, nu tijd voor een zaalconcert in de Vooruit, waar ze zich toch een klein beetje thuis moet kunnen voelen. Je weet maar nooit dat ze ook Breathe you in my dreams door de concertzaal laat galmen.
Meer info.

Fulco in het Nederlands en ook nog eens Mauro er bovenop
Donderdag 5 december, 20u15, Handelsbeurs Kouter

Als ze bij De Slimste Mens nog eens op zoek zijn naar een muzikant waarbij de kandidaten vier of vijf trefwoorden moeten vinden, dan hebben ze aan Fulco een goede vangst. Stadt, De Beren Gieren, Beraadgeslagen. En sedert kort nu ook gewoon FULCO. Zijn soloplaat is nog niet zo lang uit, en hij komt ze na Pukkelpop nu ook in thuisstad Gent voorstellen. En met een naam als Mauro als support, kun je nog moeilijk van een ‘voorprogramma’ spreken, maar gaat het eerder over een dubbelconcert. Twee keer losgeslagen gekte, bij momenten.
Meer info.

Museumnacht Gent, 
Donderdag 5 december, vanaf 18:00 (STAM vanaf 16:00), diverse locaties, gratis

Antwerpen doet het in de zomer. Brussel kiest voor het voorjaar. Maar Gent organiseert steevast haar museumnacht in de donkerste dagen van het jaar. Donderdag is het weer zover. Dan gooien tien Gentse musea gratis hun deuren open na zonsondergang. De musea zetten hun beste beentje voor met extra performances, streetfood en verrassingen. Citadelic Jazz brengt met het jazzcombo REEDS & DEEDS een prachtig eerbetoon aan Rahsaan Roland Kirk in het S.M.A.K. En de kleintjes gaan gewoon mee naar de Kindermuseumnacht in het STAM. Wie nadien artistiek de zon wil komen opgaan, rept zich naar de afterparty van AmuseeVous in de Charlatan.
Meer info

Dead Man Ray
Vrijdag 6 december, 20u15, Handelsbeurs, Kouter

Dead Man Ray rijmt op Rudy Trouvé. En Rudy Trouvé is de man die mee dEUS opstartte, die ook een aantal platenhoezen voor de groep maakte, maar de groep verliet toe die succes begon te krijgen. Trouvé begon daarna met Kiss My Jazz en startte met Daan Stuyven, die we nu kennen als Daan, de groep Dead Man Ray op. Goed anderhalf decennium nadat Dead Man Ray zichzelf dood verklaarde, staat de groep opnieuw op voor een plaat en een bijhorende tour. Wie naar de AB of naar Riverenhof trok weet waaraan zich te verwachten. Of anders: verwacht het onverwachte, dat levert vaak een goed gevoel op.
Meer info.

Balkan Sessions #05
Zaterdag 7 december, 18:00 De Centrale

Maar één gaatje deze week? Prik dan zaterdagavond in De Centrale. Het Balkan Sessions festival duurt maar één broeierig avondje, maar stuurt je gegarandeerd naar het huis met het gevoel net een festivalweek achter de rug te hebben. De mensen achter de organisatie Binair01 zorgen voor een reeks concerten met bijvoorbeeld het Trio Pletenitsa, dansvoorstellingen, DJ-sets, documentaires en heerlijk Bulgaars eten.
Meer info

Grote verkoop van boeken over Gent
Zaterdag 7 december, 10:30u., Boekhandel De Kaft

Op zoek naar een mooi cadeau voor die boekenwurm die tegelijkertijd zo aan Gent verknocht is? Er ook van overtuigd dat boeken een tweede (en een derde en een vierde) leven verdienen? Boekhandel De Kaft sprokkelde een indrukwekkende berg boeken over Gent bij elkaar. Zaterdag lost de oudste nog actieve tweedehandsboekhandel in Gent deze parels. En ondertussen nipt u van zalige koffie. 
Meer info

Benefietconcert Een Hart Voor Vluchtelingen
zaterdag 7 december, Opera, 20 uur. Vanaf 15 euro

Raymond van het Groenewoud, Johannes Genard, Guy Swinnen Band, Sioen, Myrddin &Imre De Cauter, Karen Willems, Peenoise en nog veel andere artiesten staan op het podium van de Gentse Opera voor een benefietconcert dat georganiseerd is door Frederik Sioen, Gilles Vandecaveye-Pinoy en Victoria Deluxe. De opbrengst gaat naar Een Hart Voor Vluchtelingen Gent. 
Ticketinfo: klik hier

Sound Track, Oost-Vlaamse finale
Zondag 8 december, 15u30, De Centrale

Sound Track is een gloednieuw podium- en kansenparcours voor artiesten met talent en ambitie, zo klinkt het. De organisatie noemt zichzelf meer dan een muziekconcours. Na vier selectierondes is de organisatie nu toe aan de Oost-Vlaamse finale. Acht groepen en die komen niet allemaal zomaar heel recent uit het repetitiekot: Depths, Julien Firmin, Kosmo Sound, Leopard Skull, Linde, Meskerem Mees, Peenoise en Uma China. Voor drie groepen ligt de weg open naar Track 2020, een parcours op maat met begeleiding, opnametijd, concerten. 
Meer info

 

 

 

Door Rudy Tollenaere en An Rosiers
AANGERADEN
Meest recent