Australië heeft droogste lente ooit achter de rug

Bron © BELGA

De droogte ging gepaard met hevige bosbranden. Foto: AFP

Australië heeft de droogste lente ooit achter de rug. Dat zegt de lokale meteorologische dienst (BoM) maandag. De lente Down Under begon op 1 september en eindigde op 30 november.

Volgens het BoM is deze lente officieel de droogste van de voorbije 120 jaar, toen begonnen werd om de neerslag te meten. De regenval bedroeg gemiddeld 27,4 millimeter in heel Australië, 62 procent minder dan de vorige jaren. In alle regio’s lag de regenval onder het gemiddelde.

Het BoM zegt ook dat de regenval in de voorbije twaalf maanden het op een na laagste niveau bereikte ooit. Australië wordt al geteisterd sinds 2017 door droogte. De vooruitzichten voor de zomer, die loopt van december tot februari, geven weinig hoop op beterschap.

De lente was bovendien de op vier na warmste ooit. De mediane maximumtemperatuur in de lente was op nationaal niveau de op een na hoogste. Vooral de temperaturen overdag waren zeer hoog. Het gemiddelde werd naar beneden gehaald door lagere nachtelijke temperaturen.

Extreme droogte en bovengemiddelde temperaturen leidden tot verhoogd brandgevaar in de oostelijke staten Queensland en New South Wales. De twee staten werden zwaar op de proef gesteld door bosbranden. Er vielen meerdere doden en honderden woningen zijn verwoest.

AANGERADEN