Voortaan ook PO-voetbal op maandag, maar verliezen Play Sports en Proximus TV voetbalrechten?

Pierre François, voorzitter van de Pro League, wil iedereen de kans geven om te bieden op het mediacontract. Foto: rr

Verliezen Play Sports en Proximus TV de rechten op het uitzenden van de wedstrijden van de Jupiler Pro League? “Niets is uitgesloten”, klinkt het op de Pro League, de verzameling van profclubs die daarover beslist. “We mikken op ruim 100 miljoen euro.” Tijdens de play-offs zal er alvast ook op maandag gevoetbald worden.

Voor het huidige contract betaalt MP Silva 80 miljoen euro per jaar. Het Italiaanse mediabedrijf heeft daar flink zijn broek aan gescheurd en zal wellicht niet meer mee bieden. In de nieuwe tender die de Pro League heeft uitgeschreven voor de periode vanaf komende zomer tot 2024 of 2025 willen de professionele profclubs toch meer dan die 80 miljoen. Daarom lanceerde ze een tenderprocedure voor de mediarechten voor maar liefst 5 competities: Jupiler Pro League (1A), Proximus League (1B), Supercup, Beker van België én Women’s Super League (vrouwen).

Nog een nieuwigheid is dat de paketten ‘platformneutraal’ worden aangeboden. Dat betekent dat niet uitsluitend de gebruikelijke televisiezenders of -kanalen in de biedingen worden betrokken, maar ook internetsites of nieuwe kanalen zoals Netflix. Die kan je bekijken via de smart-tv of app. Zo kan de kijker ook meteen doelpunten, prangende fasen,... tijdens de wedstrijd op de telefoon herbekijken. Je hebt in dat geval geen decoder van Telenet of Proximus meer nodig. Zo kan er een revolutie in het uitzenden van voetbalwedstrijden uit de Belgische competitie ontstaan.

Spreiding tussen 1A en 1B

Uw voetbalagenda ondergaat daarnaast ook een verandering. De uitzendmomenten worden namelijk nog meer gespreid. Tijdens de play-offs zal er voortaan ook standaard op maandag gespeeld worden - iets wat nu enkel het geval was op paasmaandag - en verder wil de Pro League zo veel mogelijk overlap vermijden tussen wedstrijden uit 1A én 1B. De kans dat er dus op zaterdag ook al in de namiddag gevoetbald wordt - het vroegste aanvanguur nu is 18 uur - is best groot.

Kapers op de kust

De kandidaten kunnen uit alle hoeken komen. Het Spaanse Mediapro, het Amerikaanse Fox (ook al in Nederland), het nu al aanwezige Eleven Sports, telecomoperator Orange, de internetsite DAZN,... ze worden allemaal genoemd als kandidaat-rechtenhouders.

“Met de integratie van de Women’s Super League maken we bovendien ook een duidelijk statement”, zegt Pierre François, CEO van de Pro League. “Dat de Women’s Super League vanaf volgend seizoen wekelijks te zien zal zijn, is een echt meerwaarde.” Er moet nog wel een koper opduiken voor deze nieuwigheid.

De tenderprocedure die vandaag aanvangt, loopt tot half januari. Kandidaat-rechtenhouders hebben dus zes weken de tijd om de elf verschillende loten te bestuderen en voor één of meerdere ervan te bieden.

Door Ludo Vandewalle & Guillaume Maebe
AANGERADEN